Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Ученици от Видин са финалисти в Междуучилищната лига по електронни спортове

Ученици от Видин са финалисти в Междуучилищната лига по електронни спортовеПредстоят финалите на второто издание на Междуучилищната лига по електронни спортове - School Esports League (SEL), която е част от инициативата занимание по интереси "Гейминг концепции". В извънкласната инициатива, стартирала през учебната 2020-2021 година, се организират състезания по видеоигри, в които отбори и играчи се състезават един срещу друг, а мачовете и турнирите се излъчват на живо и включват коментар и награден фонд. "Гейминг концепции" е свободноизбираема извънкласна дейност със STEM и практическа насоченост и има шанс да ангажира и мотивира ученици, които не участват в други извънкласни и спортни дейности, като им даде възможност да изучават материя, към която имат силен личен интерес. Заниманието е първо по рода си за България, а част от акцентите на уроците са поставяне на цели и вземане на решения, здравословен начин на живот и хранене, анализ и самоанализ, технически уроци, кариерно проучване и ориентиране. Освен уроците, пречупени през призмата на гейминга, учениците се състезават срещу други училища по любимите си компютърни игри. През първите два сезона на лигата, те са две - League of Legends, игра от жанра Мултиплеър Онлайн Батъл Арена (MOBA), известна с комплексната си стратегия и бързо развиващо се действие (геймплей). Второто заглавие е Counter-Strike: Global Offensive - най-популярната игра в жанра шутър от първо лице в сферата на електронните спортове. 
Общо 30 училища участват във втория сезон, които са сформирали 36 League of Legends отбора и 37 CS:GO отбора. Най-добрите 4 отбора във всяка игра се класират за финалната фаза и ще се изправят един срещу друг на живо на финалите в София този уикенд, където ще играят полуфинали и финал помежду си, и ще излъчат новия училищен еспорт шампион на България по двете дисциплини. И тази година представители на видинската английска гимназия се класираха на финалите по CS:GO. Това е отборът gpche YR, които миналата година играха изцяло видински финал с друг отбор от английската гимназия. Разговаряме за втория сезон с капитана на отбора Георги Миланов и Стивън Стаменов:
"Лигата се развива доста. Ако не се лъжа миналата година сме били най-много 15 отбора, докато тази година вече са 37 на CS:GO и 36 на League of Legends. Доста по-голяма конкуренция има тази година. За да си добър на CS трябва да играеш много време. Като цяло най-важното е да имаш търпение, защото не всичко става за един или два дена. Има много турнири по CS:GO,  League of Legends и всякакви други игри, от които се печелят наистина големи пари. Говорим за суми от половин милион долара на най- скорошния CS турнир. Спокойно бих казал, че това може да се превърне като професия. Ако някой има интерес може да гледа тази неделя. Мисля, че към 9 или 10 ще почне стрийма. Ще се играят финалите на CS, а в събота пак от 9:00 или 10:00 са на League of Legends финалите." 
Класиралите се отбори за финалната фаза по League of Legends:VTG (ВТГ "Г.С. Раковски", Варна)D’Aces (ПГСУАУ "Атанас Буров", Силистра)PGPZE (ПГПЗЕ "Захарий Стоянов", Сливен)excelgains (ПМГ "Проф. Емануил Иванов", Кюстендил)
Класиралите се отбори за финалната фаза по Counter-Strike: Global Offensive:134 SU (134 СУ "Димчо Дебелянов", София)LowExpectations (EГ "Д-р Петър Берон", Кюстендил)gpche YR (ГПЧЕ "Йордан Радичков", Видин)PGEE MAFIA (ПГЕЕ "Апостол Арнаудов", Русе)
Освен купа и медали, победителите ще получат и предметни награди от официалния партньор на инициативата TELUS International Bulgaria, която поддържа едни от най-популярните компютърни игри на над 15 езика. Част от училищата, участващи в лигата, ще получат като дарение компютри и монитори, които ще се използват не само за целите на клуб "Гейминг концепции", но и ще обновят частично материално-техническата им база.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе