Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Либия плаши Европа с мигранти

Либия плаши Европа с мигранти

Самообявилото се ислямистко правителство в Либия заплаши Европа, че може да изпрати хиляди мигранти към бреговете й, ако не бъде признато от европейските лидери, съобщава британският в. "Дейли телеграф".

Говорител на Генералния народен конгрес Джамал Зубия заяви, че правителството пази Европа от милиони мигранти, а не получава никакво признание за това. "Ние пазим вратите на Европа, а Европа не ни признава и не иска да ни признае. Тогава защо да спираме мигрантите тук?", казва той пред репортер на вестника. "Ако не бяхме отговорна страна, щяхме да наемем лодки и да изпратим мигрантите към Европа. Това е стратегическа заплаха, така е, но не изключвам да го направим някой ден", посочва Зубия.

Според Зубия Либия в момента харчи десетки милиони долари всяка година, за да спира мигрантите, опитващи се да пресекат Средиземно море, като изгражда центрове за задържането им и изпълнява програми за репатрирането им обратно в техните страни.

Противно на широко разпространеното схващане, либийското правителство не си затваря съвсем очите пред каналджиите, които въртят трафика на хора, отбелязва вестникът. Отделът за борба с нелегалната имиграция разполага с персонал от 8000 души и задържа много мигранти, които влизат нелегално в страната, а също така работи и с Международната организация за миграцията по програми за доброволно репатриране.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе