Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Писториус да лежи поне 10 години иска прокуратурата

Писториус да лежи поне 10 години иска прокуратурата

Претория. Южноафриканскиятлекоатлет Оскар Писториус трябва да излежи присъда от поне 10 години за убийството на приятелката си Рива Стеенкамп, обяви държавният прокурор в заключителната си реч по делото днес, предаде Ройтерс. Писториус застреля приятелката си в дома им на Св. Валентин миналата година по грешка, тъй като помислил, че в дома им е влязъл крадец. 

Съдия Токозиле Масипа закри заседанието до вторник, когато ще произнесе присъдата на атлета, състезавал се на Олимпиада и Параолимпиада.

През последните дни от делото обвинението и защитата спориха дали Оскар Писториус трябва да лежи в затвора или да бъде наказан с домашен арест и общественополезен труд. Адвокатът му защитава последното с това, че извършителят показва дълбоко съжаление за постъпката си и иска да се поправи чрез добри дела.

Според главния прокурор Гери Нел небрежността му граничи с предумишленост и обществото няма да се задоволи с по-ниска присъда от 10 години затвор. Апартейдът не е в сила от едва 20 години и тъмнокожите граждани на Република Южна Африка трябва да бъдат убедени, че богатите бели не се ползват с привилегии пред закона, смятат анализатори. Съдия Масипа е едва втората тъмнокожа жена магистрат в страната. 

Юридическите експерти не могат да дадат прогноза каква присъда ще получи Оскар Писториус. Това се очаква дасе разбере във вторник.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе