Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Европейският летен университет започва работа в Силистра

Европейският летен университет започва работа в Силистра

12-то издание на академичната дискусия събира преподаватели и студенти от България, Белгия и Франция

Единственият летеен университет, който се организира у нас започва работа в Силистра. По традиция 12-то издание на европейския академичен форум се провежда под патронажа на президента на Република България, а негов домакин е кметът на крайдунавския град.

Организатори на летните академични семинари са Френският културен институт в София, Международният център за европейски изследвания в Ница и Младежката академия „Европа". Форумът събира заедно студенти и професори франкофони от България, Белгия и Франция, които дискутират проблемите на правовия ред на Стария континент на езика на Монтен.
30 студенти и преподаватели ще се включат тази година в университетската лятна сесия. Те ще дебатират теоретични и практически проблеми на прилагането на правото на ЕС в държавите-членки, практически измерения на гражданството на ЕС, икономически и правни измерения на интеграцията, възможностите за достъп до съд в ЕС, опитът от прилагането на Лисабонския договор и Хартата за основните права на ЕС. Лекции ще изнесат акад. проф. Мариан Дони, Директор на Института за европейски изследвания при Брюкселския свободен университет, Белгия, проф. Евгени Танчев, експредседател на Конституционния съд на Република България, доц. Атанас Семов от СУ"Климент Охридски" ,доц. д-р Иван Боев от Университета в Страсбург, доктор Беноа Галер, съветник на вицепремиера и министър на труда на Белгия.

Европейският летен университет се организира в Силистра от 2004 година насам.Досега в него са се включили повече от 300 студенти от България и Европа. Тази година участниците ще бъдат приветствани от кмета на града доктор Юлиян Найденов. По време на престоя си те ще разгледат и забележителностите на крйдунавския град,, който има древно минало и богата история.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе