Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Легендарното Maserati празнува 60 години

Легендарното Maserati празнува 60 години

Преди шестдесет години моделът 5000 GT, купе 2 + 2, беше представено на автомобилното изложение в Торино и стана безспорната звезда на събитието. Сега Maserati чества годишнината на този изключителен автомобил, създаден по специфичното искане на шаха на Персия, Реза Пахлави.

Точно 34 автомобила от този модел са построени в завода Viale Ciro Menotti в Модена. Най-интересният факт за Maserati 5000 GT е, че той е правен с купета на почти всички водещи италиански каросеристи от онова време - Allemano, Pininfarina, Monterosa, Ghia, Bertone и Frua, да не говорим на Michelotti за Vignale.


Реза Пахлави, тогавашният шах на Персия, и голям ентусиаст на високо мощните спортни автомобили, тества 3500 GT към края на 1958 г. и е възхитен от него. Той обаче поиска увеличаване на мощноста и Джулио Алфиери, технически директор на Maserati по това време, разбира, че колата ще трябва да бъде изцяло преработена, за да задоволи изискванията на този престижен клиент, пише Автопрес 2001.

Автомобилът, чиято първа каросерия е построена от Carrozzeria Touring, е пусната на автомобилното изложение в Торино през 1959 г. и получава прозвището „Шах на Персия” в чест на уникалния си клиент. Само три такива специални версии са произведени.

Maserati с този модел доказа възможностите си да създава престижен продукт, предоставящ изключителна елегантност, безупречна функционалност и абсолютен комфорт, съчетан с вълнуващо изпълнение. 5000 GT е VIP-автомобил, както по ексклузивност, така и по отношение на мощноста си. Поради изключително отличителния си характер и високата цена, общият брой на направените автомобили е само 34.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе