Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Лавини погребаха трима в Алпите

Лавини погребаха трима в Алпите

Три лавини погребаха трима души в италианските Алпи в неделния ден. Според местната планинска спасителна служба причините за оформилите се масирани свлачища от сняг са голямата влажност и бързата смяна на студеното време с топло. Падналият през последната седмица обилен сняг е бил мокър, но не може да се задържи заради повишаващата се внезапно температура на въздуха и при най-малкото движение из него той потегля надолу по склоновете.

Една от трите жертви е скиорка от автономната провинция Алто Адидже или Южен Тирол. Младата жена се е спускала по отворена писта в местен зимен курорт, но е излязла от нея, за да изпробва как се кара в падналия пресен сняг и причинената от самата нея лавина я затрупала. Нямало е как да й помогнат нито дошлите с вертолети-линейка спасители от областния град Тренто, нито местните пожарникари.

Втората жертва е младеж – сноубордист, който е загинал на 2800 метра височина в Алпите, западно от Торино.

Момчето се изкачило с още трима приятели, за да се спуснат по склон, който познавали добре, но предизвикали свличане на огромна маса сняг. За съжаление загиналият е бил водачът на другите сноубордисти, като останалите трима са се отървали по чудо.

Третият загинал е изключително опитен планински спасител и алпийски екскурзовод от прочутия зимен курорт Червиния, намиращ се в северозападната област Вале Д’Аоста. Името му е Роберто Ферарис, на 49 години и бил излязъл да тренира ски-алпинизъм. За жалост лавината го затрупала на 2300 метра надморска височина.

Тази трагедия накара шефовете на Националния координационен център на планинските контролно-спасителни служби да отправят днес по радиата и телевизиите призив към италианците да не ходят през близките дни в планините.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе