Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Христо Латинов: В България има 840 свещеници и над 20 пъти повече храмове

Христо Латинов: В България има 840 свещеници и над 20 пъти повече храмовеПроблемът с недостига на свещеници се усеща все по-осезателно в Доростолската епархия. Налага се един свещеник да обслужва по няколко села и така, на практика, църковните служби ги има само по празниците, предаде кореспондентът на БНР в Силистра Маргарита Иванова.

В България всички свещеници са около 840 човека, в тях се включват свещеници, които са доста над пенсионната възраст. Като казват над пенсионна, не 65, над 75 години.

Това сподели в предаването "12+3" по "Хоризонт"  Христо Латинов - експерт по Религиозните въпроси към КТ "Подкрепа". Той изтъкна, че духовниците са били 1670 през 1990 г., въпреки че църквата е била постискана с десетилетия. Професията на свещеника не е желана и търсена и голяма част от хората, завършили Духовна семинария или Богословие, търсят светска реализация:

Един свещеник приблизително в България като се знае числеността на църквите му се падат по 20-25 храма. Разбира се, има епархии, които са по-малко. В други епархии има свещеници, които обслужват по 30-40 църкви, т.е. по толкова им се падат да обслужват. Те не могат да ги обслужват, разбира се. Забелязва се това особено по големите празници. В 40 % от храмовете в България не се служи на тези големи празници, поради липса на свещеници.

Измененията и допълненията в Закона за вероизповеданията отнема основни граждански и права и това ще отблъсне и малкото останали млади хора, заяви Латинов.

В Духовната семинария в София учат 128 деца на възраст от 14 до 18 г.  Директорът признава за спад на желаещите да учат за свещениците. Преди години във всеки клас е имало по 2 паралелки, а сега учениците са на границата. за сформиране на група. Въпреки това децата, избрали пътя на духовното образование, са убедени, че искат да се занимават с това и не съжаляват за избора си, видя репортаж на "Хоризонт".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе