Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Как хер Лашет спечели сърцата на избирателите

Как хер Лашет спечели сърцата на избирателите
  • Баща ми беше миньор, той ме научи, че под земята нищо друго не е важно, освен доверието, каза в речта си новият лидер на ХДС
  • Остава неясно как ще съчетае екологичната визия, наследена от Меркел, която е за сметка на тежката индустрия в родната му провинция Северен Рейн - Вестфалия

На 16 януари делегатите на първия онлайн конгрес на Германския християндемократически съюз (ХДС) избраха своя нов лидер. Партията, ръководена от Ангела Меркел в продължение на почти две десетилетия, вече се оглавява от министър-председателя на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Той спечели битката срещу другите двама кандидати: Фридрих Мерц, опитен политик, успешен бизнесмен и адвокат (очакваше се да е победител) и Норберт Рьотген, ръководител на комисията по външна политика на Бундестага. В първия кръг на гласуването Мерц поведе, както се очакваше, а Рьотген се класира на трето място. Но във втория кръг Армин Лашет получи 521 гласа срещу 466 за Фридрих Мерц. Вотът трябва формално да бъде потвърден и по пощата до 22 януари. Как 59-годишният хер Лашет спечели избирателите, разказва "Комерсант"

Кандидатите за лидер на ХДС излизаха на сцената по азбучен ред, като първи беше Армин Лашет. Той стигна до подиума почти на бегом и лъчезарно се усмихна на публиката. Имаше само 15 минути, за да убеди делегатите на първата онлайн конференция на ХДС да гласуват за него при избора на председател на най-голямата консервативна партия.  В най-гъсто населената провинция на Федерална република Германия - Северен Рейн-Вестфалия, чието правителство Лашет оглавява от 2017 г., има 10 пъти повече членове на ХДС, отколкото например в Берлин и повече от където и да било другаде.
Речта му беше много лична - кандидатът беше наясно, че дистанционното установяване на емоционална връзка с публиката не е лесна задача. "Баща ми беше миньор. Всеки ден слизаше на 1000 метра под земята, където го очакваха топлина, мрак и упорита работа", започна речта си Лашет. Тези думи трябваше да стигнат до сърцата на сънародниците му в Северен Рейн-Вестфалия, който е един от водещите индустриални региони на Германия. Тукса се добивали въглища от векове, докато последният рудник не беше затворен през 2018 г. "Баща ми винаги е казвал: когато сте под земята, няма значение откъде е вашият колега, каква вяра изповядва, какъв е произходът му и как изглежда. Основното е дали можете да разчитате на него. Той все още носи своята карта за пропуск на връзката си с ключове. Защото тя му напомня за доверието в хората, на което се е научил под земята ". Доверието, каза Армин Лашет, е крайъгълният камък на демокрацията, нещо, което сега липсва на САЩ и което Германия има дори в трудни времена. "Беше лесно да вземем едната или другата страна; по-трудно е да задържим хора с различни възгледи в едно общество, да търсим компромиси, без да се отклоняваме от избрания път", каза той. И даде да се разбере, че не възнамерява да променя радикално политиката на партията.Етикети:          

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе