Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кървав Великден в Шри Ланка, 8 взрива взеха над 200 жертви (ОБЗОР)

Кървав Великден в Шри Ланка, 8 взрива взеха над 200 жертви (ОБЗОР)

Кървавият Великден в Шри Ланка взе над 200 жертви след като атентатори взривиха бомби в 5 църкви и три хотела. Поне на три места адските машини бяха задействани от самоубийци. Атаките станаха по време на празничните служби, когато храмовете бяха пълни с хора. Първите 6 бомби гръмнаха по едно и също време в страната, докато последните две - часове по-късно

Късно вечерта беше разкрита и обезвредена още една бомба в столицата Коломбо. Шестима българи се оказаха насред терора в един от нападнатите хотели, но се измъкнаха невредими.

13 души до момента са задържани във връзка с атентатите, съобщиха вечерта от полицията в островната държава. Властите задържала микробус в столичния квартал "Велавате" по подозрение, че с него са превозвани експлозивите, с които са били извършени смъртоносните атаки, съобщава “Спутник нюз“.

По- рано  премиерът Ранил Викремесинге съобщи за първите осем задържани, че са граждани на Шри Ланка. Викремесинге беше категоричен, че разследващите ще проверяват и

възможни връзки на атентаторите с евентуални групировки „отвъд океана“.

"Аз виждам сериозна атака, целяща да дестабилизира страната и икономиката. Решително осъждам нападенията, насочени срещу религиозни Институции и хотели", каза премиерът.

В следващите 24 часа президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена ще назначи специална комисия, която да разследва координираните бомбени атаки в островната държава. Комисията трябва да установи не само фактите около нападенията, но и причините и предпоставките за тях.

На територията на цялата страна се извършват полицейски акции и обиски в търсене на отговорните за атентатите. Все още никой не е поел отговорност за атаките, но властите предполагат, че те са дело на една организация. 
Етикети:          

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе