Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Любомир Кючуков: Войната се върна като начин на мислене

Любомир Кючуков: Войната се върна като начин на мислене

Понятието за мир вече отсъства от международния диалог. Войната се върна като начин на мислене, тя се върна като легитимен инструмент. Въоръжените конфликти сега са повече и е нормално рискът да се увеличава.

Това сподели в сутрешния блок на БНТ бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

,,Основният проблем е, че надпреварата по въоръжаване води единствено до ново въоръжаване, а не до осигуряването на стабилност. Това е една спирала'', каза той.

,,Европа ще продължи да работи за ядрено разоръжаване. Вече се говори за нова Студена война, но сега ситуацията е по-тежка. Предишната беше статична, сега е динамична и все по-ескалираща. Тогава имаше договорки и споразумения, които се спазваха. Възможностите за контрол бяха доста по-сериозни, докато сега не е съвсем така. Днешната конфронтация е много разпиляна, тъй като тя навлиза в обществата, а не е само по границите'', допълни Кючуков.

Според бившия зам.-министър на външните работи оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Русия, подписан през 80-те години на миналия век, може да има катастрофални за Европа последствия.

,,Това оттегляне показва незаинтересованост на САЩ към НАТО и нейните партньори. Америка се стреми към една идея, стъпваща върху бъдещо противопоставяне с Китай в Тихоокеанския регион и по този начин да се противопостави на китайското въоръжаване'', коментира по темата Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика.

,,Все по-трудно става положението на Европа, защото тя очакваше САЩ да гарантира нейната сигурност. Но Европа сякаш вече започна да се осъзнава'', завърши Стефанов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе