Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Кукерски фестивали в Силистренско

Кукерски фестивали в Силистренско

  Празникът „Куковден” и конкурс за кукерски маски ще се проведат в силистренското село Малък Преславец днес, на Сирни Заговезни. Празничните прояви се организират от Народното читалище „Йордан Йовков 1946” и Кметството в селото. В конкурса ще бъде избрана най-атрактивната кукерска маска. Предвидени са награди на обща стойност 280 лева. Маските на малките кукери са изработени от Кръжока по краезнание към читалището в село Малък Преславец.

  Фестивалът на кукерите и маскитев село Айдемир започва в 10.00 ч. Той се провежда от 40 години, и вече е част от културния календар на Силистренска област. Очакват се участници от Шумен и от района на Провадия.

  Празничната програма „Сирни заговезни - Ден за прошка“ в Мартен започва в 15:00 часа. Ще участват софийският Клуб „Торус“, Детският танцов състав „Мартенски пъзел“, Танцова формация „Мартенска плетеница“, възпитаничките на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, Стела Георгиева и Ирена Йорданова. В 18:00 часа ще започне огнен спектакъл и обредното запалване на кладата.

  Националният фестивал на кукерите в село Калипетрово ще се проведе на 6 март. Той е основан през 80-те години на миналия век. Кметството, община Силистра, НЧ „Пробуда“, местни фирми и земеделски кооперации, стоят зад една от най-забележителните прояви в Силистренския край. През последниште години в тутраканското село Варненци се провежда добруджански кукерски събор.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе