Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Кукери задигнаха 90 бона

Кукери задигнаха 90 бона

Ямбол. Изпечени бандити успяха да задигнат над 90 000 лева от общината в Ямбол под прикритието на фестивала "Кукерландия". Апашите се възползвали от шума и суматохата на площада пред кметството по време на откриването на карнавала с кукерите около 18 часа в сряда.

Докато зяпачите се наслаждавали на маскираните танцьори, крадците също надянали маски и се спуснали набързо към стълбището на сградата, където се помещава и офис на Общинска банка. Двамата охранители, които в този момент пренасяли парите от инкасо автомобила към банката, били изненадани в гръб от грабителите. Те дръпнали от гардовете полиетиленов плик с пари и побягнали обратно към карнавалното шествие. Всичко се развило така бързо, че никой от хилядите хора не площада не заподозрял какво се случва. Крадците успели да се скрият в тълпата и да изчезнат в неизвестна посока. Интересна подробност е и, че в този момент фестивалът тъкмо бил откриван от зам.-кмета на града Стоян Драгнев, който преди две години бе шеф на местната полиция.

Според запознати инкасо автомобила спрял на служебния вход на общината, който се пада от другата страна на площада. Това принудило гардовете да минат около 100 метра пеша. От полицията са категорични, че охранителите са пренебрегнали инструктажа за пренасяне на пари. Транспортът на такава голяма сума пеша в присъствието на толкова много хора и силен шум противоречи на професионалните изисквания, категорични са ченгета. Подозренията падат върху охранителя, предложил този маршрут за доставяне на сумата в банката. Той и колегите му вчера през целия ден са били разпитвани и са писали подробни обяснения за действията си. Не се изключва хипотезата, че някои от тях може да е играл в комбина с бандитите. В Ямбол се говори, че крадците са се метнали на такси веднага, след като се пресекли площада. Още от сряда вечерта се проверяват всички таксиметрови шофьори и фирми за превоз на пътници в града. От часове се наблюдава засилено полицейско присъствие, а униформените проверяват почти всички автомобили, както и основните пътища извън населените места в района. На входовете и изходите на Ямбол има полицейски постове. Проверки се правят и в съседния град Сливен.

"Стандарт" научи, че инкасо фирмата, която обслужва клона на Общинска банка в Ямбол, работи и с банковите клонове в Сливен. Сливенски е бил и екипът от гардове, които са били на смята по време на обира. Вчера се извършваха оперативни срещи с активния кримиконтингент в региона, както и с агентите на полицията в подземния свят. Ченгетата в Ямбол са притиснати и, защото главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров е в региона. В четвъртък сутринта той участва във въздушно наблюдение на българо-турската граница заедно с изпълнителния директор на "Фронтекс" Илка Лайтинен. Двамата се срещнаха със съвместни патрули, участващи в операцията "Посейдон - сухоземни граници".

Откраднати са общински средства

Откраднатите в центъра на Ямбол пари са на местната община. "Охранителите от фирмата за инкасо е трябвало да вземат парите от касовия салон на община Ямбол и да ги пренесат до банката", обясни пред "Стандарт" директорът на местната полиция комисар Генчо Иванов. "Засега нямаме заловени извършители, работим активно по всички възможни направления. Като имаме конкретни резултати, ще ви уведомим", коментира Иванов. Той подчерта, че ще се обърне специално внимание и на фирмата за инкасо. "Тя е бургаска, но няма да й кажа името. Трябва да видим доколко нейните служители са си свършили задълженията. Защото и там има някои неща, които не са направени както трябва", отбеляза полицейският шеф. "Стандарт" научи, че полицията преглежда камерите, които са в паричния салон на общината. Напълно е възможно бандитите да са били преди това там или по-рано през седмицата, за да наблюдават кога и как охранителите прибират парите и ги изнасят навън. "Явно извършителите на обира са знаели, че в този момент ще се открива международният кукерски фестивал и на площада ще гъмжи от народ", допълни Иванов.

Кметът Славов не знае, пратили го на конгрес


По време на обира кметът на Ямбол Георги Славов се оказа в Дъблин. Градоначалникът е на конгрес на Европейската народна партия, обясниха от общината. Ямболският кмет, който е член на ГЕРБ, е в българската делегация заедно с лидера на партията Бойко Борисов. Това е и причината Славов да не открие маскарадния фестивал в сряда. По традиция кметът винаги открива изданията на кукерския карнавал, който е залегнал в културната програма на общината. Георги Славов е отпътувал от Ямбол в сряда сутринта, а кражбата на парите е станала в 18 часа същата вечер.

Карнавалът в Рио вдъхновил грабителите


Обирът е добре изпипан, планиран от много отдавна и извършен точно на време, когато Ямбол е пълен с качулки кукери, категорични са криминалистите. Схемата вероятно е взаимствана от Бразилия, където покрай популярния карнавал на самбата в Рио де Жанейро се извършват десетки подобни кражби. Преди шест години четирима маскирани се промъкнаха незабелязано покрай пъстрата тълпа танцуваща самба и задигнаха четири картини на Пикасо, Дали, Матис и Моне. Откраднатите платна били сред най-скъпите експонати в музея на изкуствата "Шакара де сеу". Разследващите в Бразилия обясниха тогава, че обирът е измислен изключително добре. Четиримата крадци се вмъкнали незабелязано в музея, докато тълпата зяпачи отвън се наслаждава на карнавала. Вътре обирджиите първо стреляли по охранителните камери, след което извадили граната. Размахали я заплашително пред пазачите и посетителите. Докато двама сваляли картините от стената, другите двама задигнали паспортите, бижутата и парите на туристите в музея. Обирджиите действали изключително бързо, светкавично се изнесли от музея и изчезнали в карнавалната тълпа.

Главсекът: Има серия от гафове на охраната

Грабежът на инкасо парите пред ямболската банка е заради издънки на охранителната фирма. Нарушени са множество от правилата за работа от страна на двамата охранители. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. "Не е спазена нормативната база, не е осигурен външният периметър при пренасянето на парите до банковия клон", коментира Лазаров. По думите му това е позволило нападателите да отнемат без проблеми плика с парите.

500 маскирани откриха фестивала


Близо 500 маскирани като кукери, приказни герои и популярни анимационни персонажи се включиха в карнавалното шествие при откриването на 15-ото издание на международния маскараден фестивал "Кукерландия 2014". Тази година имаше нова атракция - символичното отключване на кукерград. На практика това представляваше палатка, която бе отключена символично от зам.-кмета на община Ямбол Стоян Драгнев и неговия колега от община Тунджа Станчо Ставрев. Интересното в случая е, че отключването на кукерград стана в момента на кражбата на парите пред банковия офис. И на броени метри от него. Никой от участниците в шествието и хилядите зрители не разбраха какво се случи. Шествието поведоха 6 гигантски маски, оборудвани с колелца. Внушителните триметрови съоръжения преминаха по централните ямболски улици в сряда вечерта.

Гигантските маски се превърнаха в емблема на ямболския фестивал и привлякоха много от зрителите, които държаха да се снимат с тях. Освен родни формации гостуват и състави от Гърция, Македония и Румъния.

Банката работи без прекъсване

Минчо Ценов, шеф на клона на Общинска банка в Ямбол

- Г-н Ценов, работи ли клонът на банката след инцидента от сряда вечер?

- Разбира се, при нас всичко е нормално. Ние нямаме нищо общо.

- Как така нямате нищо общо? Нали кражбата на парите е станала пред вашата банка?

- Парите не са били в банката, ние дори нямаме договор с фирмата за инкасо. Моля, обърнете се към общината, която има договор с нея.

- И все пак колко точно пари са изчезнали?

- Обърнете се към централното управление в София. При нас няма инцидент, банката работи нормално и не сме затваряли за минута. Клиентите ни няма от какво да се притесняват.

Никой не знае кой ошушка "Спиди"


Подозират Пуйката, Магера и Крокодила

Крупният обир на 340 000 лева от куриерската фирма "Спиди" на 14 октомври в столичния квартал "Горубляне" все още не е разкрит от полицията. Пачките са прибрани досущ като в холивудски сценарии. Значителна група маскирани и тежко въоръжени мъже нахлуват с взлом в помещенията за касови операции на дружеството около 20,30 часа. Заплашват работещите на място служители, натръшкват ги на пода, разбиват 4-5 каси и започват да пълнят сакове с банкноти. Обирът е продължил само 5 минути, показват камерите за видеонаблюдение. Бандитите са били облечени в полицейски униформи с надписи ГДБОП, маски на лицата и въоръжени с автомати "Калашников". Докато бягали с плячката, маскираните умишлено изтървали част от парите. Разследването по този случай обаче удари на камък. От МВР профилактираха целия крими контингент и всички по-известни обирджии, обаче данните са оскъдни. На този етап разследващите са на мнение, че в групата е имало бивш полицай, който е подпомагал останалите. Сред кръга на заподозрените попаднаха люлинският крими герой Михаел Николов-Кривия и хора от някогашната банда на покойния Йордан Цонков-Джиджи. През ноември по случая бе разпитван и магистралният бандит Емил Милев-Крокодила. Твърдеше се дори, че очевидци са разпознали Крокодила като един от нападателите. Той бе заподозрян за този обир, както и за мотористката акция в клона на ОББ в Студентски град, където бяха отмъкнати 215 000 лева и разпилени по пътя на бягството 40 000 лева. Последните двама, чиито имена се спрягаха в кръга на заподозрените лица, са пернишките бабаити Валентин Кирилов-Пуйката и аверът му Славчо Магеров-Мегера. Те са сред заподозрените за дръзкия грабеж на трезор в Кърджали и за обира на клона на ПИБ в столичния кв. "Хаджи Димитър". Разследващите обаче за момента не успяват да съберат необходимите доказателства, за да бъде повдигнато обвинение на някого.

Разбиване на банкомати - новият хит


Ограбването на банкомати се превръща в нова мания на крадците. Случаите зачестяват, като само преди пет дни в столичния квартал "Младост" полицаи стреляха във въздуха при арест на мъж, който се опитвал да разбие банкомат. Още четири подобни случая бяха регистрирани от полицията в София само за първите два месеца на годината.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе