Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Куба и САЩ: Сделка с двама печеливши

Куба и САЩ: Сделка  с двама печеливши

Очакват 3 млн. туристи годишно, след като Конгресът отмени забраната

Сделка с двама печеливши. Така може да се нарече процесът на нормализиране на отношенията между САЩ и Куба, започнал през 2013 г. със съдействието на папа Франциск. Този процес доведе до установяване през юли 2015 г. на димпломатически отношения между двете страни след повече от половин век "студена война". Визитата на американския президент Барак Обама в Хавана преди седмица бе кулминация на "сдобряването" на САЩ с Острова на свободата, както латиноамериканците наричат Куба заради това, че не се подчини на политическия натиск и санкциите на силния й съсед. В Хавана Обама обяви, че САЩ признават независимостта и суверенитета на Куба и желаят да развиват връзките си с острова.

Какво следва след демонстрацията на голямата промяна в кубинско-американските отношения? Куба ясно и категорично обяви, че очаква от САЩ на първо място да премахнат въведените през 1962 г. икономически санкции с цел да се отслаби и свали революционният режим на Острова на свободата. От американската икономическа блокада Куба загуби 108 милиарда долара, изчисляват експерти. Куба иска още САЩ да й върнат територията Гуантанамо, където има американска военна база и затвор за заподозрени терористи. Американският бизнес също с нетърпение очаква пълното нормализиране на връзките с Куба. От бума в търговията, туризма и инвестициите, който е въпрос на време и преодоляване на пречките в Конгреса на САЩ, ще спечелят и двете страни. Експерти в туризма изчисляват, че на първо време 3 млн. американци ще посещават Куба. Там вече тече реновация на старите хотели. Очакват се много щатски туристически компании "да хвърлят котва" на острова. Към американския пазар гледат с интерес кубинските производители на класическите за страната стоки - пури, ром и захар.

Барак Обама твърди, че настроенията сред конгресмените в САЩ са в подкрепа на отслабване на рестриктивния режим спрямо Куба. Но посочи, че в Конгреса все още не е достигната "критична маса" сред депутатите, за да бъдат предприети конкретни мерки за премахване на санкциите. "Следващата голяма стъпка е към възстановяването на отношенията с властите на острова, като за това ще трябва да работи моят наследник в Белия дом", коментира в кубинската столица Обама. Във визитата му го придружаваха съпругата Мишел и двете дъщери Саша и Малия. Кубинците, за които семейството е много важно, оцениха като специален жест "семейната дипломация" на президента.

До каква промяна в отношенията между САЩ и Куба води нормализирането на връзките между двете страни?

1. Търговия:

- ще може да се търгува с частни кубински компании със строителни материали за частни жилища, със стоки за предприемачи и селскостопанско оборудване за малки ферми;
- единствено Конгресът на САЩ разполага с правомощията да отмени десетилетното търговско ембарго срещу комунистическа Куба, което включва и туризма.

2. Банкиране:

- американски банки ще могат да откриват кореспондентни сметки в кубински банки;
- правилото "парите предварително" ще бъде заменено с "парите преди прехвърляне на правото на собственост";
- американците в Куба ще имат правото да ползват издадени в САЩ дебитни и кредитни карти;
- граждани на САЩ ще имат правото да изпращат до 2000 долара на тримесечие на кубински граждани и за хуманитарни проекти, но не по-малко от 500 долара, за което ще бъде отменен разрешителният режим.

3. Телекомуникации:

- разрешава се износът от САЩ за Куба на телекомуникационна апаратура и услуги;
- ще се разрешат доставките на търговски телекомуникационни и интернет услуги.

4. Пътувания:

- повече граждани на САЩ ще могат да пътуват за Куба;
- разрешения за пътуване ще се дават за семейни визити, на журналисти, за професионални проучвания и срещи, за образователни или религиозни прояви, за художествени представления и спортни състезания, за хуманитарни проекти, за някои експортни дейности, както и за правителствени делегации;
- общата забрана за пътувания обаче може да бъде отменена само от Конгреса, така че туристическите посещения на острова засега остават под забрана.

10 любопитни факта за
Острова на свободата

На фона на нормализирането на отношение между Куба и САЩ, изваждането на страната от списъка на страни, които спонсорират тероризма, отваряне на посолства на двете държави, както и официалното посещение на американския президент Барак Обама, авторитетната американска институция Brookings Institution публикува интересни факти за кубинската икономика и социалната област:

1. Куба получава по близо 100 000 барела петрол дневно от Венецуела. Затоплянето на отношенията със САЩ може да помогне на страната да намали зависимостта си от режима в Каракас. Руският президент Владимир Путин пък отписа 32 млрд. долара, или 90% от дълга на Куба още от съветско време.

2. Общият брутен национален доход на глава от населението в Куба възлиза официално на 5539 долара, но реалната месечна заплата на повечето кубинци е около 20 долара. Според някои изчисления 40% от трудовата сила в страната се води като част от средната класа. Потреблението обаче остава слабо поради ниските заплати на държавните служители.

3. По-малко от 5% от кубинците имат достъп до интернет. Компании като Netflix и Google работят по дългосрочните си планове за пробиване на път към икономиката на Куба.

4. Кубинското правителство одобрява само 201 различни категории дейности за самонаетост. Това е проблем при изграждането на икономически отношения, тъй като вносители от САЩ могат да сключват сделки само с независими кубински предприемачи.

5. Повече от две трети от 2-та милиона кубинци и кубино-американци в САЩ живеят във Флорида. Общо 18% от жителите на Маями се определят като кубинци. Сега визовата лотария на САЩ позволява на 20 000 кубинци да емигрират легално в страната всяка година, докато мнозина се опитват да акостират там нелегално по море. Бреговата охрана на САЩ е спряла 500 такива потенциални емигранти само през декември 2014 г. Хиляди други преминават границата, след което могат да поискат политическо убежище и ускорена процедура за зелена карта.

6. Скоростта на пуснатия наскоро безжичен интернет на публични места в Куба е с капацитет 1 мегабит в секунда, което е доста под средната за интернета в САЩ.

7. Средната възраст на кубинското население ще се увеличи от 54.7 г. днес до 67.7 г. през 2025 г.

8. 90% от кубинците живеят в собствени жилища. Високият процент на собственост се подкрепя от икономическите реформи на президента Раул Кастро, които се опитват да "запазят социализма, докато в същото време въвеждат нови, пазарно базирани механизми". Освен че могат да купуват и продават имоти, кубинските граждани вече имат право да основават малки компании, да имат мобилни телефони и да сформират кооперативи във и извън фермите.

9. Американците, пътуващи до Куба, могат да върнат в САЩ стоки до 400 долара, в това число пури и ром за 100 долара.

10. Общо 68% от кубино-американците предпочитат нормализиране на отношенията между САЩ и Куба. Сред по-младите кубино-американци процентът е 90.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе