Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Велчев:В криза финансовият министър трябва да казва “да“

Велчев:В криза финансовият министър трябва да казва “да“

Бившият финансов министър Милен Велечв отправи критики към прогнозата на правителството за спада в БВП през 2020 г.

"Добрият финансов министър трябва да умее да казва „не“, когато икономическите времена са благоприятни, за да подсигури дните, когато ситуацията не е обнадеждаваща". Това мнение изрази бившият финансов министър в правителството на НДСВ - Милен Велчев, който коментира Бюджет 2021 в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“. По време на криза, обаче добрият финансов министър е този, който умее да казва „да“, за да подкрепи засегнатите сектори, каза още Велчев.

Според него резултатите от предлагания държавен бюджет за идната година не могат да бъдат прогнозирани достатъчно добре в момента, тъй като никой не е в състояние да кажа до кога ще продължи пандемията.

„Правителството бе прекалено оптимистично за икономиката тази година с очаквания за 3% спад. Европейската комисия (ЕК) и БНБ застанаха на позиция, че намалението на БВП ще е 5%. Ако се потвърдят техните прогнози, бюджетните приходе няма да се изпълнят. Това не вещае добре за сметките на хазната както за тази, така и за следващата година, коментира Велчев.

Той се изказа против намаляването на ДДС за определени сектори като антикризисна мярка и заяви, че това ще изиграе лоша шега на управляващите. Той се обяви за повече субсидии към бизнеса и подкрепи мярката 60/40.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе