Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кристалина: Повечето пари не достигат нуждаещите се

Кристалина: Повечето пари не достигат нуждаещите се

Често само половината от парите, предоставени от донори, достигат до милионите хора, поразени от войни и природни катастрофи, които имат нужда от хуманитарна помощ. Това заяви в ООН Кристалина Георгиева, еврокомисар за бюджета и човешките ресурси, която е и съпредседател на комисия, съставена от ООН. 9-членната работна група се опитва да намери ново финансиране, с което да помогне на бързо растящия брой хора, нуждаещи се от хуманитарна помощ.

"Хуманитарните средства са като злато. Целите ни обаче много често са ниско каратово злато, 9-каратово злато, защото вземаме долар, или лира, или йена, или рубла и до момента, когато стигне до нуждаещите се, стойността вече е намаляла наполовина", каза Георгиева на брифинг за представяне на доклад на комисията. По думите й това се дължи на разходи за трансакции, администрация и "защото създаваме бюрокрация". Според доклада светът дава около $25 млрд. в помощ на 125 млн. души, което е над 12 пъти повече от 2-та млрд. долара, отпуснати през 2000 г. Все още обаче има недостиг от 15 млрд. долара годишно. Комисията предупреждава, че ако тенденцията продължи, разходите за хуманитарна помощ ще скочат до $50 млрд. към 2030 г.

"Най-впечатляващо развитие сме наблюдавали, когато на хората в нужда се дадат пари кеш вместо да им се предоставят храна, подслон или лекарства, което може да подкопае местното фермерство и да убие местната икономика", добави тя. "Парите кеш обаче все още са много малка част от хуманитарната помощ", отбеляза Георгиева и призова към много по-силно използване на този начин. По думите й само 0,2% от осигуряваните средства отиват пряко към местните организации, макар те да са на първата защитна линия, когато се случи нещо трагично.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе