Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Парламентът криминализира нелегалното производство на акцизни стоки

Парламентът криминализира нелегалното производство на акцизни стоки

Народното събрание криминализира нелегалното производство на акцизни стоки, като прие на първо четене промени в Наказателния кодекс. С гласуваните изменения се въвежда и регистационен режим за машините за производство на цигари и алкохол.

С пълно единодушие и без дебати депутатите затегнаха контрола на производството на алкохол, алкохолни напитки и тютюневи изделия, като нелегалното им производство ще се смята за престъпление. В момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени акцизни стоки, но не и производството им.

С други промени в закона се въвежда и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат алкохолът и цигарите. Те са през Закона за тютюна и тютюневите изделия, като се предвижда създаване на публичен регистър в Министерството на икономиката, с който ще се определя начина и реда на вписване на лицата, които извършват износ, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне, предлагане или рециклиране на машини и съоръжения за производство на цигари.

Спешните промени в Наказателния кодекс бяха предложени от главния прокурор и внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Повод за внасянето им станаха откритите нелегални фабрики за цигари и кран за източване на етилов алкохол в данъчен склад на една от водещите фабрики за производство на алкохол в страната.

Днес парламентът прие на първо четене и втори законопроект за изменение в Наказателния кодекс, чийто вносител е Министерският съвет. "За" промените гласуваха 116 депутати, а един беше "против". С промените се въвеждат две понятия - пряка и непряка облага, които ще се отнемат в полза на държавата, когато са придобити чрез престъпна дейност. Както и досега това ще става ако те не подлежат на връщане или възстановяване.

В случаите, когато облагата липсва или е отчуждена, да се присъжда нейната равностойност, предвиждат още промените.

Приготовлението за кражба на моторно превозно средство ще бъде самостоятелно престъпление и ще се наказва.
Въвежда се задължение за предоставяне на информация на обвиняемите, улесняваща избора им на адвокат, както и правото свободно да осъществяват връзка със защитник.

С промените се дава право на митническите органи да задържат лица за 24 часа, когато има данни, че продават на стоки без бандерол или пренасят незаконно стоки през границата. Органите ще имат такова право и в случай, че лицето дължи ДДС от внос и акцизи и съществува реална опасност да се укрие или да извърши престъпление.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе