Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кралят на Мароко с обръщение по палестинския въпрос

Кралят на Мароко с обръщение по палестинския въпрос

 

„Бих искал да подчертая отново солидарността си с палестинските ни братя и да потвърдя неизменната позиция на Кралство Мароко и непоколебимата подкрепа за палестинците в усилията им да постигнат справедливите, законни права“, се казва в специално обръщение на краля на Мароко, Негово величество Мохамед VI, до председателя на Комитета за упражняване на неотменимите права на палестинския народ - Шейх Нианг, по повод Международния ден за солидарност с палестинския народ. Речта бе разпространена от посолството на Мароко у нас.

„Международната общност е на мнение, че едно основателно, всеобхватно решение на палестинския въпрос и прекратяване на конфликта в Близкия изток не може да бъде постигнато, освен чрез решение на двете държави, в съответствие с международните резолюции за легитимност и арабската мирна инициатива. Кралство Мароко, което винаги е било ангажирано с принципите и целите на ООН и защитава международната легитимност, потвърждава отново, че решението на двете държави остава основата за прекратяване на палестинско-израелския конфликт и за постигането на всеобхватен мир в Близкия изток“.

„Бих искал да се възползвам от възможността да призова за консолидиране на институциите на палестинската държава, включително на палестинското правителство, като по този начин ѝ се даде възможност да изпълни задълженията си към палестинския народ на Западния бряг и ивицата Газа. Потвърждавам нашата пълна подкрепа за усилията на Палестинската власт, под ръководството негово превъзходителство, президент Махмуд Абас, да изпълни стремежите на нашите палестински братя за свобода, единство и просперитет“.

„През последните години последователните кризи в Близкия изток отклониха вниманието си от палестинския въпрос. Решаването му е гръбнак на регионалната стабилност. Затова искам да настоявам за необходимостта този въпрос да бъде поставен отново в центъра на международните приоритети“, пише кралят на Мароко.

       

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе