Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Морски костенурки се радват на празни турски плажове

Морски костенурки се радват на празни турски плажове

Благодарение на празните плажове по време на пандемията, морските костенурки Карета карета, които гнездят на югозападните турски брегове, претърпяха по-малко поражения през тази година. Така рекорден брой новоизлюпени стигнаха до Средиземно море и популацията им беше увеличена, пише Дейли Нюз.

Рехабилитирани с грижите на Центъра за изследвания, спасяване и рехабилитация на морски костенурки (DEKAMER), застрашените костенурки бяха пуснати в естествените си местообитания на световноизвестния плаж Изтузу в провинция Мугла.

Центърът предприема различни мерки за защита по време на сезона на гнездене на костенурките по плажа, включително нощни патрули.

В разговор с Анадолската агенция ръководителят на центъра Якуп Каска каза, че плажът през последните месеци е потънал в тишина на фона на предпазните мерки срещу пандемията от коронавирус.

Каска подчерта, че през годината е имало значително увеличение на местата за гнездене на Карета карета, а броят на ранените костенурки също е намалял.

Най-важната причина за това е ограничаването на човешкото присъствие в морето и по плажовете тази година.

"Тази година нашите плажове и морета са спокойни поради коронавируса. Така има по-малко смъртни случаи и наранявания, отколкото през предишните години. Общо 423 ранени морски костенурки са докарани, главно от брега на Мугла", каза той.

Разположен в близост до Изтузу , едно от най-добрите места за опазване и гнездене на Карета карета в Европа, DEKAMER лекува ранени морски костенурки от 2008 г.

227 от костенурките са пуснати обратно в естествените си местообитания, след като са били лекувани.

"Броят на гнезденето и размножаването се е увеличил през 2020 г. Достигнахме рекордния брой от 757 гнезда на плажа Изтузу", казва Каска.

„Общо 53 018 яйца бяха снесени в тези гнезда, 36 746 от които се излюпиха.“

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе