Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

9/11: Кошмарът от първо лице

9/11: Кошмарът от първо лице

Къде беше на 11 септември 2001 г.? Едва ли има човек по света, който да не си спомня какво е правил на този ден, преобърнал света.

В Ню Йорк започва един обикновен делник, а сутринта времето е ясно и слънчево. Хората пътуват към офисите или вече са на работните си места. В 8:45 Боинг 767 на American Airlines, натоварен с 20 000 галона реактивно гориво, се разбива в северната кула на Световния търговски център. Ударът оставя горяща дупка близо до 80-ия етаж на 110-етажния небостъргач. Стотици хора загиват, а други остават блокирани на по-високите етажи. Започва евакуация, а телевизионните камери излъчват на живо.

18 минути след удара на първия самолет, втори Boeing 767 - полет 175 на United Airlines, се появява в небето, обръща рязко към Световния търговски център и се врязва в южната кула близо до 60-ия етаж. Сблъсъкът предизвика масивна експлозия, която изсипва горящи отломки над околните сгради и по улиците. След по-малко от 15 минути южната кула се срива в масивен облак от прах и дим.

Докато милиони наблюдават събитията в Ню Йорк, полет 77 на American Airlines обикаля центъра на Вашингтон, окръг Колумбия, преди да се блъсне в западната страна на военния щаб на Пентагона в 9:45 сутринта. Реактивното гориво от Boeing 757 предизвиква опустошителен ад. 125 военнослужещи и цивилни са убити в Пентагона, заедно с всичките 64 души на борда на самолета.

В 10:30 часа пада и северната кула. Само шестима души в двете кули на Световния търговски център са оцелели. 10 000 са ранените, някои от тях много тежко. В Световния търговски център загиват 2763 души, сред които 343 пожарникари и санитари, 23 полицаи от Ню Йорк и 37 полицейски служители на пристанищните власти, които участват в евакуацията на хората от офисите.

Днес, 19 години по-късно, историите на хората, преживели кошмара от първо лице, продължават да вълнуват света. Някои от тях са за герои, които със саможертвата си са спасили много чужди животи. Други са за обикновени хора, които изобщо не са подозирали, че за последен път казват „Довиждане“ на близките си, излизайки от къщи за работа. Трети са за невероятни късметлии, чиито живот е спасен заради някаква дребна подробност или объркване на ежедневния ритъм.

В днешния паметен ден „Стандарт“ ще ви разкаже няколко лични истории от 9/11.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе