Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Коронавирусът атакува световните борси

Коронавирусът атакува световните борси

Китайската народна банка обяви днес, че ще използва различни инструменти на паричната политика, за да гарантира, че ликвидността остава разумно достатъчна. Институцията добави, че по-широкото икономическо отражение на бързо разрастващата се вирусна епидемия в страната ще бъде временно, предаде Ройтерс. Изявленията са направени съвместно с регулаторите в сферата на банкирането, застраховането, търговията с ценни книжа и валутната търговия, както и с министерството на финансите на Китай.

От понеделник търговията на китайския финансов пазар ще се възобнови. Народната банка на Китай ще осигури достатъчна ликвидност и ще я поддържа в рационални граници, ще засили ограничаващите мерки за циклично регулиране и ще поддържа стабилно равнището на лихвените проценти на паричния пазар, заяви заместник-управителят на банката Пан Гуншън, цитиран от ТАСС. По думите му ръководството на централната банка обръща специално внимание на ситуацията в страната на фона на разпространението на пневмонията.

Народната банка излезе с няколко изявления. Според едно от тях, цитирано от Ройтерс, институцията ще намали адекватно лихвите по кредитите в подкрепа на компаниите, засегнати от вирусната епидемия. Освен това банката прогнозира, че влиянието на епидемията върху по-широката икономика ще бъде временно. Инвеститорите се готвят за резки колебания на китайските пазари, когато търговията в континенталната част се възобнови в понеделник след ваканцията за Лунната нова година, отбелязва Ройтерс.

Досега вирусът е отнел живота на близо 260 души.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе