Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Световна конвенция защитава от насилие на работното място

Световна конвенция защитава от насилие на работното място

След 7 години борба, в която има и сериозен български принос,  Международната организация на труда (ILO) прие трудов стандарт, който гарантира защита от насилието на работното място. Добрата новина дойде от Женева, където от 10 до 21 юни се проведе 108-та конференция на ILO - най-авторитетният тристранен орган, в който са представени правителства, синдикати и работодатели от всички страни-членки на ООН. В последния ден на своята работа, форумът прие в пленарна зала Конвенция 190, придружена от препоръка и резолюция.

В документа ясно е дефинирано понятието „насилие и тормоз в света на труда“, като единични или повтарящи се, поведение, практика или заплаха, „целящи, водещи или можещи да доведат до физическа, психологическа, сексуална или икономическа вреда.“ Конвенцията защитава работниците и служителите, независимо от техния статут.

Приемането на документа беше и лична победа за председателя на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) Екатерина Йорданова, която е сред инициаторите и създателите на Конвенцията.

Това е първата конвенция на ILO, приета от 2011 г. насам и първият международен стандарт, пряко адресиращ насилието и тормоза в света на труда. Документът определя като фундаментално правото на всеки да работи в среда, свободна от насилие и тормоз. За целта правителствата и работодателите ще трябва да предприемат конкретни мерки, гарантиращи защита на работниците, като се отделя особено внимание на жените.

Препоръката, придружаваща Конвенцията, съдържа насоки и съвети за новите инструменти и политики, чрез които правителства и работодатели да гарантират превенцията и елиминирането на насилието и тормоза на работното място, включващи осигуряване на механизми за помощ и защита на жертви и лица, подаващи сигнал за нередност; провеждане на информационни кампании и въвеждане на задължение към компаниите-работодатели да разполагат с политики за борба с насилието и тормоза на работното място.

Новият международен трудов стандарт има за цел да защити работниците и служителите, независимо от техния статут и включва лица, които се обучават, стажанти, работници, чийто договор е бил прекратен, както и такива работещи без договор, доброволци, търсещи работа и кандидати за работа. Конвенцията припознава възможността „лицата, упражняващи правомощия, задължения или отговорности на работодател” също да бъдат подложени на насилие и тормоз и съответно да попаднат под защитата на Конвенцията.

Стандартът обхваща насилието и тормоза “в света на труда” - широк термин,   използван по настояване на синдикатите, и включващ местата, където работникът работи, почива, или използва санитарни помещения; по време на пътувания, командировки, обучения, събития или социални дейности, свързани с работата; комуникации, свързани с работата (включително чрез информационни и комуникационни технологии); при настаняване, осигурено от работодателя; времето на пътуване до и от работа. В обхвата на конвенцията влизат насилие и тормоз, упражнявани от трети страни, като клиенти и доставчици на услуги.

„Огромен е приносът, който жените лидери в ITF изиграха  - както на експертно, така и на лидерско ниво. Сред тях се открои водещата роля на Екатерина Йорданова за сближаване позициите на европейските правителства и обединител на глобални и национални синдикати”, заявява Стивън Котън, генерален секретар на ITF.

Всъщност идеята възниква преди 7 години като женска инициатива и адресира проблема с насилието над жените, но постепенно прераства във всеобхватен правен инструмент, който дава широка защита на всички трудещи се във всички форми на заетост, без да ги дискриминира по какъвто и да било признак.

„Голямо постижение за жените лидери от българските, европейските и световни синдикати е фактът, че проблемът с домашното насилие и връзката му с работното място, бяха включени в обхвата на Конвенцията“, коментира Екатерина Йорданова, която бе лично ангажирана с каузата и като член на Комисията по изработване текста на Конвенцията, участва във всички заседания и преговори по спорните текстове по време на 107-та Конференция на ILO в Женева през 2018 г. и тазгодишната 108-ма  Конференция.

Етикети:          

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе