Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Контрабандни 50 000 лв. задържаха на ГКПП Малко Търново

Контрабандни 50 000 лв. задържаха на ГКПП Малко Търново

Недекларирани 23 950 евро откриха и иззеха митническите служители на митнически пункт Малко Търново в дрехи и багаж на „турист". Нарушителят е турски гражданин с адресна регистрация в София и разрешение за продължително пребиване в България. Той е пътувал в туристически автобус с пътници по маршрут от България към Турция. На МП Малко Търново шофьорите, екипажът и всички пътници в автобуса са обявили, че не пренасят нищо за деклариране.

Поведението на един от пътниците обаче е усъмнило митническите служители по време на митническата проверка на автобуса. Пътникът отново е отговорил, че не пренася валута или стоки за деклариране при повторно зададения въпрос от митническите служители. При последвалия личен преглед, в дрехите и ръчната чанта на пътника са открити пачки с общо 23 950 евро в различни купюри. Тогава нарушителят е дал обяснениe, че пренася валутата за търговец в Турция.
Недекларираната валута за близо 50 000 лева е иззета и подлежи на отнемане в полза на държавата. Срещу нарушителя с инициали С.Н. е съставен акт за нарушение на Валутния закон и Закона за митниците.

На Капитан Андреев пък спипаха 44 000 къса контрабандни цигари скрити в кухини на микробус. Цигарите са открити в пътуващ от Турция за България микробус „Мерцедес Бенц" с турска регистрация. В превозното средство са пътували двама турски граждани - шофьорът и негова спътница. Поради съмнение за наличие на акцизни стоки, микробусът е селектиран за пролъчване с рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка, митническите служители установяват, че естествените кухини на колата са уплътнени с цигари без бандерол. От кухините на лявата и дясна страница имало общо 2200 кутии или 44 000 къса без акцизен бандерол, всички с марката „ММ", собственост на шофьора. На нарушителя е съставен акт по Закона за митниците.

Само за последните три денонощия, митническите служители от мобилна митническа група и служители на МП Капитан Андреево са задържали общо 8103 кутии /162 060 къса/ безакцизни цигари. 4319 кутии /86380 къса/ цигари са били открити при щателни митнически проверки по метода „анализ на риска", за което са съставени 13 акта за митнически нарушения. От 47 преминали пътници са иззети 3784 кутии /75 680 къса/ цигари, закупени от Република Турция.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе