Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Украинският консул: Отделянето на Крим е нарушение на международното право

Украинският консул: Отделянето на Крим е нарушение на международното право

Добрич. Консулът на Украйна във Варна Ирина Сергеевна бе категорична, че отделянето на Крим е нарушение на международното законодателство и родината й никога няма да признае референдума, който трябва да се проведе в неделя.

В отговор на питане на медиите Сергеевна заяви, че в момента страната й се намира в сложен етап от своя история. "Всички знаете, има реална угроза за целостта и суверинитета на украйна, заради агресията на Русия върху автономна република Крим. Утре /б.а. - в неделя/ ще има референдум в Крим за отделянето от Украйна. Очакваме този референдум и ръководството на страната ни прави всичко възможно това да не стане факт, защото Крим е част от територията на Украйна. Този референдум е нарушение на всички международни норми и законите в страната. Украйна никога няма да признае това", заяви Сергеевна.

Тя подчерта, че страната й има подкрепата на международната общност, както и тази на България, като добави, че кримските татари, които живеят на територията на Украйна и Крим имат пълната подкрепа на държавата. "Кримските татари имат всичко в Украйна. Когато Украйна прие решение по повод връщането на кримските татари от Узбекистан - през 1994-1995 г., аз лично работих по този въпрос, всичко се правеше за тях и го правеше само Украйна. Тогава отправихме запитване към Русия да подпомогне връщането на кримските татари от Узбекистан, но те отказаха и казаха, че това е проблем на Украйна", добави още дипломатът.

Тя добави, че в консулсия окръг не се наблюдава увеличение на интереса на украинци да купуват имоти в региона или пък да се изселват в България за постоянно и изрази надежда през лятото отново да дойдат украински туристи по българското Черноморие. "Миналата година имаше ръст от 15 %, което е голямо увеличение на туристите за една година" - каза Сергеевна.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе