Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Конгресът на Перу отстрани президента от власт

Конгресът на Перу отстрани президента от власт

Конгресът на Перу обяви президента на страната Мартин Вискара за временно негоден да управлява и назначи на негово място вицепрезидента Мерседес Араос, предаде Спутник.

На фона на политическа криза, която избухна в Перу, военните и полицията на страната изразиха подкрепа за настоящия президент на страната Мартин Вискара, съобщиха от администрацията на държавния глава.

„Ръководителят на комбинираното командване на ВМС, командирите на армията и военновъздушните сили и националната полиция на Перу потвърдиха пълната си подкрепа за конституционния ред и президента Мартин Вискара като главнокомандващ на въоръжените сили и националната полиция на Перу“, съобщи администрацията в Туитър.

В понеделник Вискара обяви разпускането на Конгреса на републиката, след като депутатите бойкотираха неговата реформа на конституционния съд и гласуваха за нов член на съдийската колегия.

Разпуснатият парламент обяви Вискара за временно недееспособен и назначи Мерседес Араос. Самата Араос нарече решението на Вискара да разпусне Конгреса незаконно.

Парламентът, в който мнозинството принадлежи на опозиционната партия Народна сила, изпрати също писмо до Общото събрание на ООН и секретариата на Организацията на американските държави, в което говори за „заплаха за демокрацията“.

Парламентарните избори в Перу са насрочени за 26 януари 2020 г.

През юни правителството на Перу спечели вот на доверие в Конгреса на страната, избягвайки специални законодателни избори.

По-рано този месец депутатите отхвърлиха конституционна реформа, целяща провеждане на президентски избори през 2020 г., година по-рано от планираните. Реформата беше предложена в опитите на Вискара да преодолее политическа безизходица с десните депутати, противопоставящи се на неговата антикорупционна политика. Тя е от решаващо значение за сегашната администрация, като включва промяна на процедурата за назначаване на съдии.

Конгресмените отложиха решението за съдебната реформа, след което гласуваха за кандидатурата на друг член на конституционния съд. Вискара счита това за отказ на доверие. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе