Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Комик без опит стана президент на Гватемала

Комик без опит стана президент на Гватемала

Бивш телевизионен комик, който няма нито ден управленски или административен опит, бе избран за президент на Гватемала, предаде Би Би Си. Джими Моралес получи 72% от гласовете на балотажа в неделя, побеждавайки бившата първа дама Сандра Торес, която за мнозина е част от недолюбвания политически елит на страната. Торес призна поражението си още преди всички бюлетини да бъдат преброени. Президентските избори се състояха месец след оставката и ареста на президента Ото Перес Молина, който бе обвинен, че е ръководил престъпна мрежа от политици и митничари. За много избиратели Джими Моралес е глътка свеж въздух и ново начало след масовите протести, довели до свалянето на Молина.

"Като президент аз получих мандат от гражданите в Гватемала да се боря срещу разяждащата ни корупция. Бог да ви благослави и благодаря", каза Моралес.

Неговата партия Фронт на националното единение прокарва идеи, които за мнозина изглеждат ексцентрични. Не е ясно как новият президент ще ограничи престъпността и корупцията, ще намали емиграцията и ще изпълни обещанията си да раздаде милиони смартфони на децата и да оборудва учителите с GPS устройства, за да е сигурно, че те наистина ходят на работа и са в час. След като 14 години забавлява гватемалците по телевизията, Моралес се оттегли в края на миналата година и през април шансовете му да победи бяха нулеви, но след скандала, помел президента Молина, популярността му бързо нарасна. "Гватемала не е комедия", предупреждаваше Сандра Торес и напразно обясняваше на избирателите, че страната се нуждае от опитен лидер, а не от обещаващ чудеса комик.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе