Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

„Кока-Кола” разгневи управляващите в Унгария

„Кока-Кола” разгневи управляващите в Унгария

Те показват двойки, които пият  напитката,  с надписите Love is Love и „Нула захар, нула предразсъдъци”

Компанията „Кока-Кола” подкрепи гей общността с нова рекламна кампания с което разгневи консервативните унгарски политици и активисти.

Рекламите се появиха на билбордове из страната, а също и на фейсбук страницата на компанията за Унгария. Те показват двойки, които споделят студената напитка, придружени с надписите Love is Love и „Нула захар, нула предразсъдъци”. Кампанията съвпада с провеждания в Будапеща прогресивен музикален фестивал "Сигет".

Политик от управляващата партия ФИДЕС и консервативните медии в страната мигновено призоваха производителят на напитки да бъде бойкотиран.

„Като дългогодишен привърженик на LGBT общността ние вярваме, че всеки човек има право да обича човека, когото е избрал. Кампанията, която в момента се провежда в Унгария, отразява тези ценности”, се казва в разпространено от „Кока-Кола” изявление. Оттам припомнят, че компанията се стреми към многообразие, приобщаване и равенство в бизнеса си и че те защитават тези права и в обществото.”

Управляващата партия ФИДЕС и консервативните медии в Унгария охулиха остро кампанията и призоваха производителят на безалкохолни напитки да бъде бойкотиран.

Въпреки недоволството на консерваторите все повече унгарци подкрепят правата на гейовете – над 60% от жителите на страната смятат, че гейовете трябва да имат същите права.

Но депутат от управляващата партия определи плакатите като „провокативни” и се зарече да не консумира „Кока-Кола”, докато не бъдат премахнати.

Онлайн петиция, призоваваща за бойкот на компанията, събра над 50 000 подписа. В описанието си петицията гласи: „Досега големите компании в Унгария не са рекламирали с открито гей съдържание. Не се заблуждавайте, това е тест. Ако унгарското общество приеме това, ще има още и още – плакати, реклами, филми, продукти – всичките брандирани с цветовете на дъгата. И докато продължаваме да се плъзгаме по склона, ще става все по-трудно това да бъде спряно.”

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе