Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Клинтън и Тръмп водят в класирането (ОБЗОР)

Клинтън и Тръмп водят в класирането (ОБЗОР)

Претендентът за номинация на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън и този на републиканците, Доналд Тръмп, запазват водещите си позиции в надпреварата за кандидатура за Белия дом. Това сочат резултатите от първичните избори на двете партии в щата Мисисипи. Бившият държавен секретар Клинтън убедително води пред сенатора Бърни Сандърс, събирайки над 80 процента от гласовете в този щат. Тя обаче неочаквано загуби от „социалиста" сенатор Бърни Сандърс в щата Мичиган. Което доказва, че борбата му с екс първата дама на САЩ за президентска номинация ще продължи, но тази победа не променя радикално нещата, коментира в. Ню Йорк Таймс.

Ексцентричният милиардер Доналд Тръмп пък увеличи преднината си пред конкурентите си съпартийци, след като отбеляза 14-та поред победа също в щата Мичиган. Тръмп ще спечели най-малко 21 делегати в Мичиган и поне 20 в Мисисипи. В Мичиган Джон Кейсик ще спечели най-малко 15 делегати, а Тед Круз - най-малко 12. Съперниците се борят за общо 150 републикански делегати в четири щата. Освен Мичиган и Мисисипи това са Айдахо и Хавай. В общата надпревара Тръмп, който междувременно спечели и на партийните събрания в Хавай, има 428 делегати, Круз 315, Марко Рубио 151, а Кейсик 52-ма делегати. Необходими са 1237 делегати, за да се спечели номинацията на Републиканската партия за президент.

Според Ню Йорк Таймс лесните победи при републиканците на Доналд Тръмп в Мичиган и Мисисипи придават темпо на кампанията му, но със спечелването на първичните избори в Айдахо (седма победа за него) сенаторът Тед Круз даде допълнителни аргументи, че може да оспори първенството на Тръмп. След пораженията си от Круз в събота в Канзас и Мейн Тръмп се нуждаеше вчера от добър резултат, за да разсее съмненията в неговата популярност след седмица на гафове, погрешни стъпки и въпросителни за силата му на политик.

Британският вестник "Гардиън" пък се опитва да отговори на въпроса защото милиони американци подкрепят Доналд Тръмп. Авторът на коментара нарича този феномен "най-голямата американска мистерия", защото преобладаващата маса от поддръжниците на милиардера, които изпълват стадиони и самолетни хангари, са работници с бял цвят на кожата. Но възгледите на тези "сини якички" остават извън полезрението на големите медии, които правят демографски разрези на кампанията в САЩ от всякакъв вид, но пренебрегват работниците, констатира изданието.

Следващият важен етап от избирателната кампания са първичните избори и събранията на 15 март във Флорида, Илинойс, Мисури, Северна Каролина и Охайо.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе