Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Клинтън си осигури номинация за Белия дом (ОБЗОР)

Клинтън си осигури номинация за Белия дом (ОБЗОР)

Две добри новини в един ден за претендента за надпреварата за Белия дом, бившия държавен секретар на САЩ и демократ, Хилари Клинтън. Малко преди авторитетното сп. Форбс да я обяви за втора по влиятелност дама в света след 6-кратния лауреат в тази категория, германския канцлер Ангела Меркел, стана ясно, че съпругата на екс президента Бил Клинтън вече е спечелила необходимия брой делегати, за да получи кандидат-президентската номинация на Демократическата партия. Това съобщи Асошиейтед прес, като се основава на собствени изчисления. Клинтън вече разполага с подкрепата на 2383 делегати, колкото са необходими, за да спечели партийната номинация на конгреса на демократите в края на юли, според световната информационна агенция. В това число влизат 1812 делегати, спечелени на първичните избори и партийните събрания, както и 571 суперделегати - видни партийни фигури, които гласуват самостоятелно на самия конгрес.

Според основния съперник на Хилъри Клинтън - Бърни Сандерс обаче, тези изчисления са прибързани. Клинтън няма и няма и да получи необходимия брой делегати, за да си осигури номинация, каза Сандърс.

Ден по-рано Клинтън спечели над 64 на сто срещу 35 на сто от гласовете за Сандърс на вътрешнопартийните избори в американската територия Пуерто Рико. Преди разпределянето на 67-те делегати от Пуерто Рико, Клинтън имаше нужда само от около 60, за да достигне необходимите 2383 делегати. Бърни Сандърс обаче оспорва тези резултати и заявява, че "суперделегатите" не трябва да влизат в сметката, защото гласовете им ще станат официални едва на конвенцията на Демократическата партия във Филаделфия, която ще се състои от 25 до 28 юли. Той подчерта, че до края на юли има много време.

Сандърс заяви още, че се притеснява от склонността на Клинтън да решава вътрешни конфликти в други държави с помощта на американските въоръжени сили, отбелязва ТАСС. През 2003 г. сенатор Клинтън е гласувала за изпращането на войски в Ирак, което по-късно определи като грешка.

"Мисля, че подкрепата й за войната в Ирак не е била обикновено объркване", подчерта Сандърс. Той посочи, че като държавен секретар на САЩ тя е била сред поддръжниците на свалянето на Муамар Кадафи, "което доведе до наблюдаваната в момента нестабилност в Либия". "Това съвпада с нейните възгледи за Сирия, където тя иска да създаде забранена за полети зона, което според мен може да ни доведе до безкраен конфликт в този регион", подчерта Сандърс. Във вторник се провеждат първични избори в още шест щата.

В щата Калифорния, който изпраща най-много делегати на конгреса на демократите, Клинтън и сенатор Бърни Сандърс ще се борят за 548 делегати, а в Ню Джърси – за 142. Вот ще има и в Монтана, Ню Мексико и Северна и Южна Дакота.

Клинтън има нужда от само от 26 делегати, за да си гарантира номинацията на демократите. От щаба на бившия държавен секретар се надяват, че така тя ще може да се съсредоточи върху борбата си с Доналд Тръмп, вместо върху конкурента си Сандърс, който залага много на последния голям вот.

Евентуална загуба на Клинтън в Калифорния ще даде тласък на кампанията на Сандърс и битката между тях вероятно ще продължи чак до конгреса на партията през юли. Тя ще послужи за аргумент на Доналд Тръмп, който твърди, че бившият държавен секретар е слаб кандидат.

Милиардерът вече си гарантира номинацията на републиканците и ръководството на партията се консолидира около него в опит да обедини избирателите си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе