Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Том Кланси ще следи света от отвъдното

Том Кланси ще следи света от отвъдното

На 66 години ни напусна най-четеният автор на политически трилъри през последните три десетилетия - Том Кланси. Неговите романи отдавна са се превърнали в учебници за президенти, дипломати и шпиони. Защото бяха толкова точни като прогноза, че след атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. го привикаха в кризисния щаб на американското правителство за консултант по въпросите на тероризма. Като потомък на ирландци той притежаваше - освен знанията - и интуицията да предвижда нещата.

Той не си измисляше събитията - а ги обясняваше. Действителните исторически личности и художествените герои се вплитаха във фабулата на една истинска драма на нашето съвремие. Или на тази, която ни очаква. Той предсказа и рухването на Берлинската стена, и дискретното, но ефективно сътрудничество между спецслужбите на Москва и Вашингтон против надигащия се международен тероризъм. Също издигането на Китай като нова велика сила и разгара на ислямския фундаментализъм. С които проблеми - или заплахи - се бореше неговият любим герой Джак Райън. Издигнал се от обикновен разузнавач до президент на САЩ и обезсмъртен в киното от Харисън Форд.

Кланси не идеализираше хората от Белия дом, Държавния департамент и Ленгли. Нито пък тези в Москва, Лондон, Тел Авив или Риад. И разкриваше тайните механизми на "голямата политика" подобно на хирург, разрязващ злокачествен тумор. Но все пак на финала в съчиненията му печелеха "добрите". Защото вярваше, че нашият свят може да бъде по-добър и по-управляем. Стига властимащите, независимо от политическите си убеждения или религиозните си възгледи, да се обединят в името на мира и стабилността. Том Кланси остави светът такъв, какъвто го завари и описа. Сега той ще го гледа от отвъдното - със същия цинизъм на аналитик, но и със същата надежда.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе