Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Китай даде Е2 млрд. кредит на "Газпром"

Китай даде Е2 млрд. кредит на

ЕК разреши строежа на гръцката тръба за газ от Азербайджан

"Газпром" и лондонският клон на Банк ъф Чайна сключиха вчера в Шанхай договор за отпускане на кредит от 2 млрд. евро за срок от 5 г., съобщи руският газов холдинг. В историята на "Газпром" това е най-голямата сделка за финансиране, привлечено пряко от една кредитна организация, както и първото двустранно кредитно споразумение с китайска банка, се отбелязва в съобщението. Банк ъф Чайна е голяма международна банкова група, чиято дейност включва банкови операции, инвестиционна практика, услуги в сферата на застраховането и лизинга. Общата стойност на активите й е над 16 трилиона юана. Широката й мрежа от подразделения е разположена в 46 държави и региони по света, посочва руската агенция.

През февруари заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" Александър Медведев обяви, че руската компания е готова да изпълнява самостоятелно проекти за доставка на газ за Китай без привличане на китайско финансиране, припомня ТАСС.

ЕК пък даде разрешение да бъде построена гръцката отсечка на Трансадриатическия газопровод (ТАП), съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел. Конекторът с Гърция е част от Южния газов коридор. Решението дава възможност строежът да приключи до 2020 г. Така от азербайджанското находище "Шах Дениз 2" ще бъде осигурен газ за Европа. ЕК отбелязва, че чрез проекта, който не бил в нарушение на европейското право, ще бъде осигурено разнообразие на доставките при конкурентни цени.

Предвидено е трасето да преминава през Гърция, Албания и Италия. Така ще бъдат осигурени доставки за Югоизточна Европа. Трансадриатическият газопровод (ТАП) ще струва 5,6 млрд. евро и ще преминава под Адриатическо море. Акционери в регистрираното в Швейцария дружество ТАП са британската ВР, азербайджанската SOCAR, италианската Snam, белгийската Fluxys, испанската Enagas и швейцарската Axpo Holding. Проектът ще донесе инвестиции от над 5 млрд., 2,3 млрд. от които в Гърция, обяснява говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Отбелязва се, че ако тръбата през Гърция бъде построена, много близо до българска територия ще минава каспийски газ. От страната ни вече е изразен интерес за внос на гориво от ТАП. Това ще стане възможно, след като се построи газовата връзка с Гърция.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе