Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ОБЗОР: Киевски фенове на Саакашвили атакуваха полицията и го освободиха

ОБЗОР: Киевски фенове на Саакашвили атакуваха полицията и го освободиха

Голям екшън се разигра в Киев покрай ареста на бившия президент на Грузия и губернатор на украинската Одеска обаст Михаил Саашаквили в Киев вчера. Негови поддръжници разбиха вратата на полицейски ван и освободиха политика по време на огромни безредици. Преди това украинската полиция претърси дома му и го задържа по обвинения в противодържавна дейност. Преди да му щракнат белезниците Саакашили пък заплаши да скочи от покрива.

По време на акцията в жилището на политика десетки демонстранти се събраха пред сградата и блокираха действията на властите. Около 200 поддръжници на Саакашвили бяха блокирали пътища и вдигнаха барикади в центъра на Киев. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите, които искаха освобождаването му. Според руски медии няколко души са ранени.

Привържениците на Саакашвили счупиха прозорците на полицейския ван и задната му врата и успяха да измъкнат политика. Той дръпна кратка реч пред тях, а те скандираха "Позор" и "Миша, ние сме с теб". Грузинезът призова за сваляне на държавния глава Петро Порошенко и "бандата му". Според него "бандата на Порошенко" скалъпила фалшиви обвинения в опит да бъде арестуван и го изгонен от Украйна. "Ще дам живота си за свободата на Украйна. Искам да призова всички киевчани да излязат на улицата и да свалят Порошенко и бандата му", каза Порошенко и поясни, че нито полицията, нито хората харесват държавния глава. По думите му армията е на страната на протестиращите. Според ТАСС в демонстрацията участваха над 1000 души. Според Службата за сигурност на Украйна бившият президент на Грузия е заподозрян в "подпомагане на членове на престъпни организации и укриване на престъпната им дейност".

Политикът успя да се върне в Украйна през септември, въпреки че му беше отнето гражданството. Той беше признат за виновен за незаконно пресичане на границата. Грузия също настоява украинските власти да го екстрадират, тъй като е обвинен в корупция. След оставката си от поста губернатор на Одеска област миналата година Саакашвили бе лишен от украинско гражданство по нареждане на Порошенко.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе