Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

БГ киберпрестъпници работели за световна група

БГ киберпрестъпници работели за световна група

Огромна по размери операция срещу международна престъпна организация, изпрала милиони евро, откраднати чрез киберпрестъпници, са провели европейските полицейски служби и Федералното бюро за разследване на Съединените щати. За това съобщават от Асошиейтед прес, като се позовават на Агенцията на ЕС за полицейско сътрудничество "Европол". Според Асошиейтед прес групата "QQAAZZ" включвала и български граждани, чиито адреси у нас са били и претърсени.

Въпросната международна полицейска операция под шапката на Европол е била ръководена от португалската полиция и ФБР, уточняват от агенцията. Освен в България, претърсени са били и жилища в Испания, Италия и Латвия - общо 40 на брой, като повече от половината обиски били проведени в балтийската република.

В Латвия и Великобритания били задържани по шестима души. Четири ареста са били направени в Испания, а по един - в Португалия, Полша, Съединените щати и Австралия, уточняват от Европол. По техни данни групата е изпирала пари, откраднати от хакери с помощта на зловреден софтуер, които прехвърляла между стотици банкови сметки по света.

В групата, освен българи, са участвали граждани на Русия, Латвия, Грузия, Румъния и Белгия - това сочат данни на американското министерство на правосъдието. Според тях групата е откраднала пари от хора в Съединените щати и европейски държави.

От американското правосъдно министерство уточняват, че в Съединените щати в рамките на международната операция е задържан  руски гражданин. Това е станало още в края на март - при негово посещение в страната, като още тогава са му били повдигнати обвинения.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе