Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кибератаки на стойност 1 трилион долара

Кибератаки на стойност 1 трилион долара

Киберпрестъпността струва един трилион долара за световната икономика тази година, според нов доклад на фирмата за киберсигурност McAfee.

В доклада за скритите разходи за киберпрестъпления се посочва, че разходите са се увеличили с 50 процента в сравнение с 2018 г., когато са оценени на 600 милиарда долара. Освен това много от въздействията на киберпрестъпността, макар и значителни, остават невиждани.

Загубата на пари и интелектуална собственост остават най-големите заплахи и са сред най-вредните последици от кибератака.

Спирането на системата например е често срещано явление за засегнатите бизнеси, като средните разходи за организациите от най-дългия им престой през 2019 г. са 762 231 долара. Повече от една трета (35 процента) от анкетираните заявиха, че инцидент в областта на сигурността на ИТ, в резултат на който престойът на системата им струва между 100 000 и 500 000 долара.

Намалената ефективност също е важен фактор, се посочва още в доклада, като се твърди, че бизнесът губи до девет часа седмично поради прекъсвания. Установено е, че средното прекъсване на операциите е 18 часа.

Има и разходи за реагиране и докладване на инцидент . Средно на предприятията са нужни 19 часа, за да преминат от откриване към възстановяване.

И накрая, има щети върху марката и репутацията, които е доста трудно да се определят количествено.

„Тежестта и честотата на кибератаките срещу бизнеса продължават да нарастват, тъй като техниките се развиват, новите технологии разширяват повърхността на заплахата”,каза Стив Гробман, SVP и технически директор в McAfee.

„Докато промишлеността и правителството са наясно с финансовите последици и последиците за националната сигурност от кибератаките, непланирания престой, разходите за разследване на нарушения и прекъсване на производителността представляват по-малко оценени високи разходи за въздействие. Имаме нужда от по-добро разбиране за всеобхватното въздействие на кибер риска и действащи планове за реагиране и предотвратяване на кибер инциденти предвид 100-те милиарди долара глобално финансово въздействие.“

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе