Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Джон Кери започва обиколка на Близкия Изток

Джон Кери започва обиколка на Близкия Изток

Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Джон Кери започва обиколка на страни от Близкия Изток и Северна Африка в неделя, предаде Би Би Си.

Саудитска Арабия, Израел, Йордания и Мароко са сред страните, изброени по маршрута.

Въпреки че не е в официалния дневен ред , Кери може да поседи и Египет, където отношенията със САЩ са обтегнати от свалянето на режима на президента Мохамед Морси. Бившият лидер ще бъде изправен пред съда в понеделник.

Полша, Абу Даби и Алжир също са на официалния маршрут на Джон Кери, като обиколката ще продължи от 3 до 12 ноември.

Кери пристига в неделя на посещение в Саудитска Арабия, където ще се срещне с крал Абдула в опит да намали напрежението в дипломатическите отношения между двете държави. С крал Абдула в Рияд той ще засегне редица двустранни и регионални проблеми и ще "потвърди стратегическата важност на саудитско-американските отношения и на взаимното им сътрудничество по общите предизвикателства".

Катарската телевизия "Ал Джазира" подчертава, че посещението на американския топдипломат следва редица необичайни публични изказвания от саудитското управляващо семейство, които отразяват недоволството на Рияд заради бездействието на САЩ в Сирия, дипломатическия им ангажимент в Иран и хладното отношение към военното управление в Египет.

Саудитска Арабия гневно отказа място в Съвета за сигурност на ООН по-рано този месец, като обвини органа в двойни стандарти за конфликта в Сирия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе