Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кери: Израелските селища в Палестина са нелигитимни

Кери: Израелските селища в Палестина са нелигитимни

Витлеем. Джон Кери, държавен секретар на САЩ, заяви, че израелските селища в окупираните територии на Палестина са "нелегитимни" и не са от полза за продължаващите усилия за мир между Палестина и Израел, предаде Ал-Джазира.

Коментарите на Кери в сряда дойдоха, след като той се срещна с Махмуд Абас, президент на палестина, във Витлеем.

"Искам да подчертая, че позицията на САЩ е, че ние считаме сега, и винаги са смятали, че населените места са нелегитимни. (Те) не помагат на (мирния) процес", каза той.

Той добави, че не е имало сделка палестинците да признаят незаконните селища в замяна на мир.

Кери също така обяви, че САЩ ще предоставят $75 милиона за подпомагане на палестинската икономика.

По-рано през деня, след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху и Шимон Перес, президент на Израел, в окупирания източен Йерусалим, Кери призна, че мирните преговори са в задънена улица и говори за необходимостта от "истински компромиси и трудни решения" от двете страни.

Държавният секретар на САЩ съобщи, че Абас се е съгласил да не повдига въпроса са палестинската независимост в ООН, докато продължават мирните преговори и докато Израел продължава да освобождава палестински затворници.

Преди три месеца Израел се съгласи да освободи на етапи 104 палестински затворници, обвинени в убийства на израелци, от които втора група от 26 души беше освободена миналата седмица.

Очаква се американският държавен секретар да се върне тази вечер в Йерусалим за среща с израелския президент Шимон Перес и за работна вечеря с премиера Бенямин Нетаняху, а утре да продължи регионалната си обиколка в Йордания, където за втори път ще се срещне с Махмуд Абас.

Последната сесия на мирните преговори между Израел и Палестина във вторник се провали заради въпроса за еврейските селища в палестинските територии. Блокирането на преговорите, които е предвидено да приключат през април 2014 г., предизвиква спекулации, че на САЩ може да им се наложи да се ангажират по-сериозно с мирния процес и да представят в началото на следващата година собствен мирен план, отбелязва АП. Другата възможност е САЩ да снижат своите очаквания и да си поставят за цел сключването на по-ограничено, временно споразумение.

След днешните си срещи с Нетаняху и Абас Джон Кери обаче увери, че Съединените щати са решени да наложат траен мир в региона, посочва АП.

Селищата, които Израел построи в Западния бряг и Източен Ерусалим, територии, заловени по време на войната през 1967, се считат за незаконни от повечето страни.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе