Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Каталуния и Пучдемон игнорираха решенията на Мадрид

Каталуния и Пучдемон игнорираха решенията на Мадрид

Каталунското ръководство не признава решенията на Мадрид за оставка на автономния ръководител Карлес Пучдемон и за разпускането на регионалния парламент след провъзгласяването на независимостта на Каталуния. Това заяви зам-председателят на регионалното правителство Ориол Жункерас в статия за местния вестник "Пунт авуи". Жункерас е считан за сивия кардинал на сепаратистите, човекът в сянка, през когото минават всички важни решения.

По думите му правителството Барселона продължава да работи. „Президент на страната е и продължава да бъде Карлес Пучдемон, а председател на парламента е и продължава да бъде Карме Форкадел. Така ще бъде до деня, когато гражданите не решат друго в хода на свободни избори", заявява той.

Жункерас добави, че в близките дни ръководството на Каталуния ще предприеме стъпки за консолидиране на провъзгласената република. „В близките дни ще вземем редица решения и невинаги ще бъде лесно те да бъдат разбрани", предупреди той.

Междувременно около 300 000 души участват в демонстрация в подкрепа на единството на Каталуния и Испания в Барселона, съобщи областната полиция. В същото време организаторите на демонстрацията оценяват броя на участниците на 1,1 милиона. Демонстрантите развяват испански знамена и скандират „Затвор за Пучдемон" и „Да живее Испания".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе