Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Карзай отказа да подпише договора със САЩ

Карзай отказа да подпише договора със САЩ

Кабул. Президентът на Афганистан Хамид Карзай няма да позволи на нито един министър да подпише пакта за сигурност със САЩ, освен ако не са изпълнени основните изисквания, каза говорител на президента, предаде Ройтерс.

Изявлението дойде ден, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че двустранното споразумение за обезпечение (BSA) може да бъде подписано от министъра на отбраната на Карзай, Бисмала Хан Мохамади.

Карзай настоява САЩ да насърчи зараждащия се мирен процес с талибаните и незабавно да прекрати американските нападения над афганистански домове.

"Докато тези искания не бъдат приети, президентът Карзай няма да даде разрешение на нито един министър, който да подпише договора", каза Аймал Файзи, говорител на президента, пред Ройтерс.

Подписването на споразумението между Вашингтон и Кабул по уреждането на бъдещата мисия на НАТО в Афганистан е въпрос от спешен порядък. Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

В отговор на въпрос той поясни, че подпис под документа може да постави "всеки, който има правото да представлява афганистанското правителство". Расмусен изрази надежда предстоящите догодина президентски избори в Афганистан да се състоят навреме, да бъдат свободни, честни и прозрачни.

Расмусен предупреди, че времето за парафирането на документа изтича, тъй като при наличието или отсъствието на подпис е необходимо съответното планиране на новата мисия или пълното изтегляне на чуждите войски от Афганистан. Самите афганистанци също имат нужда от тази яснота, за да могат да преценят бъдещето си, допълни той.

Генералният секретар отново отбеляза, че без подписано споразумение международното финансиране за местните сили за сигурност остава под въпрос. По неговите думи не е възможно началото на преговорите по споразумението, уреждащо бъдещото присъствие на НАТО в Афганистан, без да е приключен процесът по договора на Кабул с Вашингтон.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе