Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кървава баня в щаб на US флота

Кървава баня в щаб на US флота

Вашингтон. Нов кървав инцидент хвърли днес в паниката жителите на американската столица Вашингтон. Двама въоръжени мъже откриха стрелба в сграда на Военноморските сили, убивайки най-малко десет души и ранявайки поне десет. Според други източници убитите са поне 12, а десетки са ранени. Сред пострадалите са и двама полицейски служители. Част от ранените са в критично състояние.

Първоначално бе съобщено, че стрелецът е само един. По-късно обаче представител на военноморските сили уточни, че става въпрос за повече от един нападател. В. "Вашингтон пост" съобщи за поне двама стрелци, единият облечен с военна униформа. Според свидетели единият от нападателите е висок тъмнокож мъж.

Инцидентът стана днес около 08,20 ч местно време. Нападателите нахлули в силно охраняваната централа на Командването на военноморските системи, известна като Нейви ярд, и открили огън.

Властите реагираха незабавно и районът бе отцепен. Няколко училища в района също бяха затворени като предпазна мярка, а заминаващите полети на националното летище "Рейгън" във Вашингтон бяха временно преустановени.

Към комплекса бяха изпратени медицински хеликоптери, които транспортираха някои от ранените до близките болници. От вашингтонската Централна болница съобщиха, че сред ранените има две жени с огнестрелни рани в рамото и главата респективно. Американският президент Барак Обама и военният министър Чък Хейгъл са били незабавно уведомени за инцидента.

Стрелбата е причинила силна паника сред служителите в Нейви ярд. "Всички хукнаха надолу по стълбите. Имаше блъсканица, хората падаха", разказва един от служителите в сградата, в която работят около 3000 души.

На мястото са били изпратени специални екипи, които са започнали претърсване на комплекса. "Става въпрос за голяма територия с няколко сгради, така че ще ни отнеме известно време, докато го претърсим, за да се уверим, че е безопасно", заяви представител на вашингтонската полиция. По-късно бе съобщено, че двама стрелци са били "обезвредени", след като се бяха барикадирали в сградата. Не е ясно обаче дали са убити или арестувани.
Командването на военноморските системи е най-голямата от петте подобни служби в американския флот, която получава около 25% бюджета за военноморските сили.

Службата строи, купува и поддържа корабите и подводниците на военноморския флот, както и техните бойни системи.

Нападението, детайлите около което до редакционното приключване на броя не бяха напълно изяснени, върна ужаса от Форт Худ в Тексас от ноември 2009 г., когато военен психиатър ликвидира 13 души и рани други 30 в най-ужасяващия дотогава инцидент в американска военна база.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе