Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кървав ад в Истанбул (ОБЗОР)

Кървав ад в Истанбул (ОБЗОР)

Нов самоубийствен атентат разтърси Турция вчера, няколко часа след сделката, която ЕС подписа с Анкара за бежанците. Петима души, сред които камикадзето, загинаха, а 46 са ранените. Още никой не е поел отговорност, но следите сочат към "Ислямска държава".

Още няма данни коя точно е била целта на атентатора, появиха се твърдения, че експлозивите са избухнали преждевременно. Според една от версиите бомбата била задействана в момента, когато терористът е минавал непосредствено до група туристи на търговската улица "Истикляр". Разследва се твърдението на репортер на CNN Turk, че взривът трябвало да избухне на друго, по-многолюдно място, възможно е това да е бил площад "Галатасарай". Терористът обаче се самовзриви пред административна сграда, след като се стреснал от идващи насреща му полицаи.

Според министъра на здравеопазването на Турция - Мехмет Мюезиноглу, сред ранените 46 души има 12 чужденци - шестима от Израел, двама ирландци и по един от Исландия, Германия, ОАЕ и Иран. Състоянието на 7 души е критично. По първоначална информация няма пострадали български граждани, съобщиха за БГНЕС от МВнР.

Очевидец, собственик на магазин в съседство на взрива, разказал пред журналисти, че атентаторът бил млад мъж в жълто палто. Телесни останки, намерени от разследващите на мястото на взрива, се идентифицират с данните за влезлия през октомври 2015 г. терорист от "Ислямска държава" с инициали S.Y. Вероятността именно той е атентаторът самоубиец е голяма, съобщиха местни медии.

Премиерът Бойко Борисов изпрати телеграма до турския си колега Ахмет Давутоглу във връзка с атентата. Той поднася съболезнованията си към близките и семействата на загиналите и отправя пожелания за бързо възстановяване на ранените.

Турция е в максимална степен на тревога след последната атака на 13 март в Анкара, която отне живота на 35 души, и тази на 17 февруари, също в столицата, когато загинаха 29 души. Отговорност и за двата атентата пое радикалната групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан", близка до Кюрдската работническа партия (ПКК).

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе