Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пит и Ди Каприо по алеята на Кристо

Пит и Ди Каприо по алеята на Кристо

Всеки ден качвам пеш 90 стъпала до ателието си, споделя Христо Явашев пред световната преса

Хиляди щурмуват "Плаващите кейове" на езерото Изео

Холивудските звезди Брад Пит, Джордж Клуни и Лео ди Каприо вече са се разходили по удивителната арт инсталация на Кристо "Плаващите кейове", твърдят очевидци. Сред тях е и пиар експертът Максим Бехар, който пусна във Фейсбук десетки снимки от преживяването си на езерото Изео в Италия. Започналата официално в събота сутринта акция на Христо Явашев предизвика истинска еуфория сред италианците и гостите на Ботуша. Трикилометрова плаваща алея, направена от 220 000 полиетиленови куба, покрити със 100 000 квадратни метра жълто-оранжево платно, водят от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло. Още вечерта концептуалната конструкция беше затворена заради лошото време. От неделя вечер обаче "Кейовете" са отворени отново. 60 000 души до вчера сутринта се разходиха по водата на Изео благодарение на българина. Между 500 000 и милион се очаква да дефилират по "Плаващите кейове". Вестниците "Ла Република" и "Кориере дела сера" са заложили на Кристо за водещата илюстрация на броевете си. В публикациите изрично се посочва, че благодарение на българския артист властите край езерото ще посрещнат половин милион туристи само през следващите две седмици до 3 юли, когато инсталацията ще бъде демонтирана.

"Малко преди откриването кметът на Сулцано нарече плаващата пътека "Чудото на Кристо", а самият град - музея на Кристо. Фирмата "Geo-Die Luftwerker" от Любек е имала точно година време, за да обработи петметровите платнища, всяко от което тежи 200 килограма. Транспортът на "чудото" е изправил въпросната компания пред истинско предизвикателство. В Сулцано то е пристигнало в общо 200 специални чанти, които са били транспортирани с влак и в камиони", информира Дойде веле.

"Ню Йорк таймс" също постави на челната си страница подробен репортаж не само за инсталацията, но и за другите големи проекти на Кристо. "Христо Владимиров Явашев е избрал езерото Изео заради спокойните му води и малката брегова ивица, разположена на фона на алпийски скали - подобни на тези, които вероятно са вдъхновението за пейзажа зад гърба на Мона Лиза", пише пък "Гардиън". "Всеки проект си намира точното място", казва творецът, цитиран от изданието. Британският "Телеграф" също посвещава цяла статия на българина със заглавие "Кристо сътвори модерно чудо: 16 дни ходене по вода". В нея се описва цялата му одисея след бягството от България и впечатленията на журналиста от личната си среща с твореца, станала край Изео.

"Аз харесвам хората. Много представители на изкуството не ги харесват. Говоря лош английски, много лош френски. Но обичам хората. Във всекидневието ние нямаме нищо общо с изкуството. Мнозина вероятно никога не са стъпвали в музей. Но биха искали да са свидетели на нещо, което се случва веднъж в живота и никога повече не се повтаря", разказва художникът пред авторката Габи Ууд. И продължава: "Обичам да ходя. В моето студио прекарвам по 15 часа на ден. В сградата ни има 90 стъпала, а няма асансьор. Така че ги качвам пеша", изповядва се артистът. А Уууд коментира: "Той тежи само 58 килограма на своите 81 години, което обяснява с факта, че всяка сутрин закусва с чесън и кисело мляко дори и когато пътува по света."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе