Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Продължава кампанията на БЧК за набиране на средства за битка с коронавируса

Продължава кампанията на БЧК за набиране на средства за битка с коронавируса

Близо 200 хиляди лева са събрани в Националната благотворителна кампания на БЧК в подкрепа на битката с коронавируса. Кампанията е под надслов "Заедно срещу Covid-19“. Всеки, който желае и има възможност, може да дари средства чрез SMS на кратък номер 1466. Цената е 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС. 

"Аз съм дългогодишен служител на Българския червен кръст. И мога да кажа, че в най-големите кампании на нашата организация, при трудни ситуации, при бедствени ситуации, когато ние играем ролята в специфичния си статут и съгласно Закона за Българския червен кръст и редица други закони като спомагателни към държавните институции, ние винаги сме имали много голяма съпричастност и много голяма подкрепа от хората, от корпоративния сектор и това са били успешни кампании", каза за "Хоризонт" д-р София Стоименова, главен секретар на Българския червен кръст.

Директорите на областни организации са членове на Областните щабове и имат различни задачи в различните градове в зависимост от това какви са нуждите и приоритетите, поясни Стоименова.

"Имаме много добри практики - например в Пловдив вече сме привлекли 70 нови доброволци към дейностите на Българския червен кръст. Има мобилни екипи, които посещават възрастни хора. Доброволците им пазаруват. Вече 220 души са получили такава помощ. Освен това имаме и гореща телефонна линия, на която психолози дават информация и консултация на хора, които се нуждаят от такава".

При засилени хигиенни мерки функционират и центровете за домашни грижи. "В Силистра има патрули на Българския червен кръст, които напомнят на гражданите да спазват превантивните мерки срещу разпространението на коронавируса. Много интересни практики има и в различни други областни центрове и общини", допълни д-р София Стоименова.

Към Българският червен кръст работят и повече от 100 обучени психолози. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе