Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Камерън: Страх ме е от напускане на ЕС

Камерън: Страх ме е от напускане на ЕС

Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че се страхува от излизане на страната му от Европейския съюз.

В интервю за „Индипендънт" премиерът призова гражданите да вземат дейно участие в референдума и подчерта, че изборната активност ще бъде изключително важен фактор.

Камерън е притеснен, че британците могат да „проспят" важния вот и по-късно да осъзнаят, че страната вече не е част от общността.

Референдумът във Великобритания за бъдещето на страната в ЕС ще се проведе на 23 юни тази година.

Американският президент Барак Обама пък ще убеждава британците да останат в ЕС. Президентът на САЩ ще пристигне във Великобритания през април.

Моментът на намесата на американския президент, което е голям успех за лагера на кампанията за оставане в ЕС, се оповестява от The Independent on Sunday, докато проучване за вестника показва, че Борис Джонсън, неформален лидер на кампанията и кмет на Лондон, за напускане на ЕС, се изравнява с премиера Дейвид Камерън по показателя „доверие".

Попитани на кой от двамата вярват повече, че ще направи най-доброто за Великобритания, 35% посочват Камерън, а 34% Джонсън.

Посещението на Обама ще помогне и за възстановяването на отношенията с британския премиер, след като в интервю американският лидер обвини Камерън за лошото развитие на ситуацията в Либия.

Европейската комисия няма план Б, ако Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз. Това каза еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси в интервю за телевизия "Франс 5". Изявлението на Московиси е цитирано от Ройтерс.

Запитан какво се планира да се направи, ако британците гласуват за напускане на общността на референдума през юни, Московиси отговори: "Не, не и не, няма план Б. Това не ни помага по никакъв начин да предвидим бедствени сценарии."

"Денят, в който започнем да говорим за план Б, е денят, в който вече не вярваме в нашия план А. Аз имам само един план. Обединеното кралство е обединена Европа", заяви той.

По думите му ЕК няма да участва в кампанията за референдума, тъй като подобна намеса може да има обратен ефект.

Директорите на половината от 100-те най-големи британски компании подкрепят членството на страната в Европейския съюз и през седмицата ще изразят подкрепата си за премиера Дейвид Камерън, посочва вестник Financial Times. Става дума за ръководителите на близо половината от компаниите, котировките на които се отчитат при определянето на главния индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100.

Според изданието сред подкрепящите оставането на Великобритания в ЕС са представителите на гиганти в бизнеса, като петролните корпорации „Бритиш петролиум" и „Шел", миннодобивната „Рио Тинто", телекомуникационните „Водафон" и „Бритиш телеком", отбранителната BAE Systems, банка HSBC.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе