Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Камерън: Кралицата е скала за нацията (ОБЗОР)

Камерън: Кралицата е скала за нацията (ОБЗОР)

Принц Чарлз поздрави майка си за 90-ия рожден ден с пиеса на Шекспир

Топовни салюти в големите градове на Великобритания отбелязаха 90-ия рожден ден на кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият монарх на страната. Тълпи превзеха улиците край замъка Уиндзор, за да поздравят лично кралицата, която прие цветя от гражданите. Британският премиер Дейвид Камерън определи Елизабет II като "скала за нацията". Лондонското метро честити по атрактивен начин рождения ден на кралицата, изписвайки точно в 9.00 часа поздрав на информационните табели по пероните на някои от станциите си.

Кралицата прекара вчерашния ден със семейството си в Уиндзор близо до Лондон. Първородният й син принц Чарлз пък записа специално радиопредаване в нейна чест, което съдържа пасажи от Шекспировата пиеса "Хенри VIII", както и от речта на архиепископ Томас Кренмър пред Хенри VIII след раждането на кралица Елизабет I.

Обикновено рожденият ден на кралицата се отбелязва със скромна церемония, но вчера лъчезарната Елизабет II, облечена в елегантен светлозелен костюм, се смеси с тълпите от почитатели, докато се разхождаше около двореца. След това тя се качи в отворен автомобил със съпруга си от 68 години, принц Филип, и обиколи Уиндзор. "Всички ние сме тук, за да изразим почитта и любовта си към кралицата. Признателни сме й за всички тези години служба и искаме да я поздравим за рождения й ден", каза Дона Уернър, която е пропътувала цялото разстояние от Кънектикът, САЩ, пред Би Би Си. "Изказвам най-добри пожелания към всички, които празнуват 90-ия си рожден ден. Поздравявам ви по този споделен повод", гласи публикация в Туитър акаунта на кралицата.

Официално Елизабет II чества рождения си ден през юни. През май са планирани 4-дневни тържества в замъка Уиндзор. В тях ще участват куп знаменитости, като Кайли Миноуг, Джeс Глин, Катрин Дженкинс, Джеймс Блънт, Бевърли Найт, Деймиън Луис, Джон Бойега, Дженифър Сондърс, Имелда Стонтън, Алън Тичмарш и носителката на Оскар за превъплъщението си в образа на Елизабет II във филма "Кралицата" Хелън Мирън. Водещи на програмата ще бъдат Ант и Дек.

Кралицата "е преживяла някои невероятни събития" - от Втората световна война до кацането на човек на Луната, края на Студената война и настъпването на мир в Северна Ирландия", заяви премиерът Камерън, цитиран от световните медии. "Цялата страна иска да пожелае честит рожден ден на кралицата. Нейно Величество е непоклатима - като силна скала за нашата нация, за нашата Общност на нациите и по много поводи за целия свят", заяви Камерън.

По случай празника Бъкингамският дворец публикува три портрета на кралицата, направени от известната фотографка Ани Лейбовиц. Единият показва монарха заобиколена от седем внуци и правнуци, сред които 11-месечната принцеса Шарлът, която Елизабет II държи в ръце. Друг показва как кралицата се разхожда из двореца Уиндзор с четири от любимите си кучета - коргитата Уилоу и Холи, и доргитата Вулкан и Кенди, а на третия е с единствената си дъщеря Ана.

Родената през 1926 г. Елизабет II става кралица през 1952 г. на 25-годишна възраст. През септември тя стана най-дълго управлявалият британски монарх. Дотогава това бе прапрабаба й кралица Виктория, която заема престола от 1837 до 1901 г. Макар и на 90 години кралицата не дава никакъв знак, че смята да се оттегли в полза на първородния си син Чарлз. "Дори да абдикира в полза на някой от наследниците си, мога да ви уверя, че тя ще остане доста активна и ангажирана с проблемите на страната. Аз обаче не виждам причина, било тя конституционна или друга, Елизабет II да се оттегли. Към момента не виждам признаци за подобно решение", каза кралският биограф Хюго Викърс.

Ани Лейбовиц я нарече "малко дръпната"

Фотосесията на кралица Елизабет II по случай 90-ия й рожден ден не минал съвсем гладко, показва документален филм на Би Би Си. Да увековечи юбилея бе поканена американската фотографка Ани Лейбовиц, прочута с портретите си на известни музиканти, политици и други ВИП-ове.

Лейбовиц снима кралицата, която седи срещу прозорец в Бъкингамския дворец и следва инструкциите за снимките, се вижда във филма на Би Би Си. В един момент фотографката предлага: "Мисля, че ще е по-добре без корона. Така ще изглеждате по-малко облечена". В този момент кралицата я прострелва с леден поглед и още по-ледено реагира: "По-малко облечена? Но за какво си мислите, че става въпрос?" и посочва официалната рокля, с която е облечена. По този повод Леобовиц не се поколеба да каже след фотосеанса, че кралицата е малко дръпната и раздразнителна. Тя смекчи думите си, като изтъкна чувството за дълг на Елизабет II.

Този малък инцидент, който пресата нарече Куингейт, доведе до оставка на високопоставен служител в Би Би Си, след като по телевизията се появи анонс за документалния филм. В него се намеква, че кралицата е излязла бясна след края на снимките. Би Би Си поднесе веднага извинения и обясни, че записът не отговаря на истината.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе