Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Каква е мощта на иранската армия?

Каква е мощта на иранската армия?

Иран атакува американски бази в Ирак, след като Ислямската република се закани да отмъсти за убития от САЩ генерал Касем Солеймани.

Би Би Си изчислява каква е мощта на иранската армия.

По данни на базирания във Великобритания Международен институт за стратегически изследвания активният персонал във въоръжените сили на страната е 523 000 души в различни военни роли.

Тази бройка включва 350 000 бойци редовна армия и поне 150 000 в Корпуса на гвардейците на ислямската революция.  Той разполага и с още 20 000 души военноморски сили. Тази група оперира с въоръжени плавателния съдове в Ормузкия проток – място на няколко инцидента с чуждестранни танкери през 2019 г.

Ракетни учения в Иран.

Корпусът контролира и бойната единица Басидж – доброволческа част, която е помагала за потушаване на вътрешното напрежение. Тази единици може потенциално да мобилизира стотици хиляди души персонал.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция е създаден преди 40 години за защита на ислямската система в Иран и се е превърнал в мощна военна, политическа и икономическа сила.

Въпреки че има по-малко бойци от редовната армия, той е смятан за най-авторитетната военна сила в Иран.

Иранските ракетни способности са ключова част от военната му сила с оглед на сравнителната липса на въздушна мощ в сравнение с противници като Израел и Саудитска Арабия.

По данни на Пентагона иранските ракетни сили са най-големите в Близкия изток и се състоят от много ракети с малък и среден обсег. Американските военни смятат, че Техеран тества и космическа технология с цел създаване на междуконтинентални ракети.

Но тази програма бе преустановена с ядрената сделка със световните сили през 2015 г.

Иран няма програма за ядрено оръжие и по-рано е казвал, че не иска такава. Но има много от елементите, както и познания в тази насока. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе