Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кадафи готвел Айша за свой наследник

Кадафи готвел Айша за свой наследник

София. Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е подготвял дъщеря си Айша за свой наследник на лидерския пост в държавата. Това споделил самият Кадафи в разговор "на четири очи" с бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози по време на нейната мисия до Триполи през юли 2007 г. за спасяването на петте осъдени на смърт български медицински сестри и палестински лекар. В интервю за Дарик бившата първа дама разказа как по време на разговора им Кадафи е определил единствената си биологична дъщеря Айша като "най-интелигентната от децата ми".

"Бях доста изненадана, защото насред разговора Кадафи изведнъж отсече: "Бих искал да се запознаете с дъщеря ми". Беше доста сюрреалистично, случи се посред нощ. Приготвиха специална вечеря за нас двете в 4 часа сутринта, тя ме очакваше с бебето си на ръце. Чудех се какво изобщо правя там. Но Айша всъщност не изигра никаква роля за свободата на сестрите, той просто много искаше да се запознаем", разказва Сесилия.

Тя пътува два пъти до Либия, като първия път Кадафи увърта и не иска да се срещне с нея. В крайна сметка я приема в шатрата си и я разпитва какви са намеренията й и защо е дошла. "По време на първото ми пътуване се срещнах със сестрите в затвора. Те бяха в изключително лошо състояние. Когато ги видях, те имаха празни погледи - като хора, които вече не вярват в нищо. Когато ги изкарахме от затвора, те буквално не вярваха, че това се случва", разказва Сесилия, чиято фамилия днес е Атиа. Втория път тя прекарва 45 часа в Либия и разговаря не само с Кадафи, но също така и с хора от правителството, както и с представители на сина му Сейф ал-Ислам. Не се видях със самия Сейф, но хората, които той ми изпрати, имаха за цел да ме разубедят и дори, ако мога така да се изразя, да ме сплашат, допълва още Сесилия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе