Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Качински се върна на власт в Полша

Качински се върна на власт в Полша

Страната направи завой надясно, за първи път без лява партия в парламента

Полската евроскептична партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински спечели парламентарните избори, което може да вещае сблъсък с ключови европейски съюзници, предаде Ройтерс. Партията на Качински, брат близнак на загиналия при самолетна катастрофа край руския град Смоленск през 2010 г. президент Лех Качински, получи 39% от гласовете на поляците. Това гарантира на партията самостоятелно управление. "Право и справедливост" значително изпреварва досегашната управляваща партия - проевропейската "Гражданска платформа", която има 23,4%.

Премиерът Ева Копач от ГП призна поражението на своята партия. Ако окончателните резултати потвърдят екзит половете, това ще бъде първият път в историята на демократична Полша, когато една партия печели достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно. Това ще е и първият път в посткомунистическата история на страната, когато нито една лява политическа сила не успява да събере достатъчно гласове за парламентарно представителство. В бъдещия парламент влизат още три партии - дясната партия на рок звездата Павел Кукиз (с 9 процента и 44 мандата), партията на бизнеса "Модерна Полша" (със 7 процента и 22 мандата) и Полската селска партия (с 5,2 процента).

"Няма да удряме тези, които паднаха. Трябва да покажем, че общественият живот в Полша може да бъде различен", каза Качински пред ликуващите си поддръжници.

Кандидатката за премиер от партията Беата Шидло заяви, че тя ще следва "пътя, начертан от президента Лех Качински. Новите управляващи във Варшава обещават да не присъединяват скоро страната към еврозоната, да увеличат разходите за бедните и да обложат още от 2016 г. банките с нов данък. "Закон и справедливост" е против квотите за преместване на бежанци в Европа, защото идващите от Близкия изток щели да застрашат католическия начин на живот на поляците. Русия уважава избора на полския народ, но съжалява, че двустранните отношения не се намират в най-добрата си форма, коментира говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков. Резултатът от изборите е удар по партията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която води страната 8 години и успя да я изведе през финансовата криза, без да допусне рецесия. Обикновените поляци обаче твърдят, че не са усетили лично положителните данни за икономиката, които им съобщава статистиката.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе