Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Иззеха над 40 кг злато от дома на бивш министър

Иззеха над 40 кг злато от дома на бивш министър

Киев. Обискът в жилищата на бившия украински министър на енергетиката Едуард Ставицки, който е заподозрян в присвояване на държавни пари, доведе до конфискацията на 42 кг злато и на 4,8 милиона долара в брой, съобщи украинският министър на вътрешните работи.

Злато, милиони долари, торби със скъпоценни камъни, приличащи на диаманти, 16 скъпи часовника - това е резултатът от обиска в жилищата на бившия министър Ставицки, написа на страницата си във Фейсбук министърът на вътрешните работи Арсен Аваков.

Обиските са извършени в рамките на разследването на генералната прокуратура и службата за борба с организираната престъпност на министерството на вътрешните работи, уточни Аваков. Според сайта Украинска Правда Ставицки, който избягал в Италия, бил замесен в афери, имащи връзка с луксозната резиденция на Виктор Янукович в предградията на Киев, чиито лукс и блясък потресоха населението след бягството на сваления президент.
В петък е бил обискиран и домът на бившия министър на земеделието Микола Присяжнюк, където са били конфискувани 286 000 долара и луксозни часовници.

Тези министри и ръководители бяха назначени при управлението на Янукович, който е обвинен от новите власти в Киев в корупция в големи мащаби и в отклоняване на десетки милиарди евро в полза на близки и съюзници.

Посрещат войниците от Крим като герои

Украинското министерство на отбраната заяви, че войниците, които се прибират от Крим, ще бъдат посрещнати добре и няма да се отнасят с тях като с дезертьори, а като с герои, предаде АФП.

Министерството уточни, че се стреми да се бори с дезинформацията по тази тема, която се разпространява от руските специални служби. Дезинформацията цели да внуши идеята, че поделенията, които напускат полуострова и отиват на континента, ще бъдат разформировани, а украинската прокуратура ще съди всеки от войниците им за държавна измяна.

Министерството категорично отрече тези твърдения и добави, че служещите в Крим войници са истински герои. Властите в момента проучват на най-високо ниво възможността да им се даде статут на ветерани и съответните социални придобивки "за проявена съпротива и смелост".

Киев ще съди Москва за присвоена собственост

Национализацията на украинска собственост след анексирането на полуостров Крим и присъединяването му към Русия нанася на Украйна щети за стотици милиарди долари, заяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк.
По думите му в момента се води сериозен разговор относно финансовата отговорност на Русия за случилите се събития в Крим и предстои Киев да се обърне към международен съд с претенциите си.

Намерението за съд на Русия идва, след като в петък руските лидери Владимир Путин и Дмитрий Медведев изчислиха, че Украйна трябва да върне на Москва 11 млрд. долара, които е получила авансово през отстъпка в цената на газа заради оставането на Черноморския флот в Крим след 2017 г.

Според Яценюк с действията си относно Крим Руската федерация е извършила въоръжен грабеж над Украйна, национализирайки десетки обекти държавна собственост на Украйна.

Завзеха подводницата "Запорожие"

Руските ВМС завзеха единствената украинска подводница "Запорожие". Според телевизия "Канал 5" кораби от руския Черноморски флот обградили подводницата в залив близо до Севастопол и използвали шокови гранати. Според други информации от руски медии командирът на подводницата я е предал на руския Черноморски флот. По данни на правителството в Крим до момента на страната на Русия са минали 72 украински военни поделения, включително шест бойни кораба и 25 спомагателни съда, отбелязва руският сайт Нюз.ру.

Москва готова да отвърне на санкциите на ЕС

"Русия си запазва правото да даде адекватен отговор на допълнителните санкции на ЕС срещу нея". Това заяви вчера говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.
Той определи решението за допълнителни санкции като откъснато от реалността и призова двете страни да се върнат на прагматичната почва на сътрудничеството, отговарящо на техните интереси.
На 21 март Евросъюзът включи 12 руски представители в разширен "черен списък" със забрана да влизат в страните членки, като същевременно банковите им сметки в европейски банки бяха замразени.

Яценюк предупреди за поскъпване на газа

Украйна ще трябва да купува от Русия газ дори срещу 500 долара за 1000 кубика, ако такава цена бъде установена, заяви премиерът Арсений Яценюк по местна телевизия. "Нашата страна е изцяло енергийно зависима от Русия, сега просто е невъзможно да се откажем от руския газ", констатира той на киевското летище след завръщането си от Брюксел. "Продължаваме преговорите, за да получим газ от страните членки на ЕС, цената на газа от Европа ще бъде със 150 долара по-ниска от руския", добави той.

Затвориха вратата пред ОССЕ

Мандатът на мисията на ОССЕ в Украйна не е в сила за Крим и Севастопол, станали част от Русия. Това отразява новата политико-правна реалност, съобщи Министерството на външните работи на Русия, цитирано от РИА Новости.
Русия се надява мисията на ОССЕ в Украйна да помогне за преодоляване на кризата и ще прекрати бушуващия националистически бандитизъм.

Кличко поиска болезнено наказание за Путин

Виталий Кличко смята, че нахлуването на Русия в Украйна и окупацията на Крим са унищожили системата за европейска сигурност, а Путин е нарушил всички норми на международното право, предаде УНИАН. За да преодолеят агресивното поведение на Крим, САЩ и ЕС трябва да предприемат санкции не само към някои представители на режима на Путин, но и да изолират Русия икономически. Това лидерът на партия "Удар" заяви по време на изказване на Брюкселския форум. "Последните събития в Украйна засвидетелстваха, че руските лидери са готови да използват сила. Поради това ЕС и САЩ заедно трябва да са готови да реагират остро. Нужни са такива санкции на демократичния свят, които да са действително болезнени за Путин", каза Кличко.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе