Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Как се източват 3 милиона лева от НОИ?

Как се източват 3 милиона лева от НОИ?

Между 2 000 и 16 000 лева на човек е взимала бившата служителка на НОИ, която източи от държавата 3 милиона лева, съобщиха пред Нова телевизия от районната прокуратура в Пловдив.

Задържани са трима души, с мярка за неотклонение 72 часа. 62-годишната Александрина Георгиева, мъжът й и дъщеря й ужилили 18 пенсионери.

През своя фирма бившата служителка на държавното осигуряване, е издавала фалшиви удостоверения за пенсиониране. Набирала клиенти, на които не им достигал стаж. Те й давали на ръка големи суми, за да придобият необходимите „точки” за пенсия. С фалшиви пенсионни бланки и печати на отдавна затворени фирми, тя съставяла неистински документи.

„В основата на тази схема е бивша служителка на НОИ-Пловдив, напуснала института през 2009 г. Преди това е била уволнявана, но съдът я е възстановил на работа”, заяви Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив. „След като е напуснала НОИ, тя организира своя фирма, която предлага пенсионни услуги на гражданите. Кандидат- пенсионерите са подавали при тях документи за изготвяне на необходимите документи за пенсиониране. Обещавала е на лица, които нямат необходимия щат, да си го закупят. Вземала е от 2 000 до 16 000 лева от лицата, като ги е заблуждавала, че ще бъдат внесени в НАП, за да получат необходимия стаж. В същото време е задържала парите, а за да внесе необходимите документи в НОИ, е изготвяла УП30, които са били неистински. Попълвала е книжки на лицата, където са липсвали необходимите подписи, са подменяли страници”, обясни още Чавдар Грошев.

Полицията е открила 11 фалшиви печата.

„Те са на несъществуващи фирми”, заяви Йордан Рогачев, директор на ОДМВР-Пловдив. „Претърсени са 6 адреса в град Пловдив. Иззети са празни бланки УП, трудови книжки, 7 900 лева, компютърни кофигурации, флаш памет”, обясни Рогачев.

Той потвърди, че са открити 260 откраднати досиета от НОИ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе