Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Престъпници източвали сметки чрез парични измами в интернет

Престъпници източвали сметки чрез парични измами в интернет

ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха организирана престъпна група, точила сметки на лица, подмамвани да участват в търговия с финансови инструменти в интернет. 17 души са станали жертва на схемата. Не е изключено да има и още измамени, съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Това е поредното дело без съпоставка, поне в българската история. Това е едно от многото такива дела, в които се показва смисълът от съществуването на специализирани структури. Общо взето класическа измамна схема, която се възползва от новите технологии и е адаптирана към тях. Кръгът от пострадали потенциално лица е неограничен", допълни той.

„Създават се колцентрове с множество служители и свързани към тях интернет платформи. Обикновено голяма част от тях не са запознати по същество с целта на извършваната дейност. Служителите звънят на възможни клиенти през интернет телефония и номера, който излиза на клиента, обикновено изглежда сякаш е от английски номер. Предлага се по телефона инвестиции на борсите и всякакви други платежни инструменти. „Клиентът" превежда определена сума пари на интернет платформата. В тези колцентрове има цял отдел, който разхвърля сумите в различни банкови сметки в света, тоест не остават в България. Създава се представа на клиента как той печели страшно много пари. Но изцяло виртуални. В един момент се оказва, че борсата се е сринала за този продукт и трябва да дадеш още пари. И така докато не се откажеш. Когато тръгнеш да се отказваш или разбереш, че е някаква измамна схема, нямаш обратна връзка, за да се свържеш с човека, който ти се е обадил. Хора от колцентровете, които осъзнават, че това е по същество измамна схема, веднага се уволняват", съобщи още Гешев.

"Създадени са два колцентъра в България и се ръководят от чужденци - израелски, сръбски и български гражданин. Те са фактически организаторите на тази схема. Резултатът е това, че по наши изчисления най-вероятно щетата е в размер на милиони левове. Друг е въпросът, че за да докажем пострадали лица, някой трябва да се оплаче. По разбираеми причини част от хората, защото не искат да се занимават или за тях сумите са малки, или ги е срам, не се оплакват. Засега имаме 17 пострадали. Сигурни сме, че този кръг ще се разширява и че става въпрос за стотици пострадали. В хода на разследването се вижда разширяване на тази мрежа – създаване на колцентрове в Сърбия и Македония", допълни прокурор Гешев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе