Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Изтеглят за 30 март референдума в Крим

Изтеглят за 30 март референдума в Крим

Симферопол. Референдумът за статуса на автономната република Крим ще се проведе на 30 март, а не както беше планирано на 25 май, предаде РИА Новости. Агенцията цитира новоизбрания председател на Съвета на министрите на автономната република Сергей Аксенов. „Поради явната му неотложност, решихме да ускорим провеждането на референдума за статуса на Автономна република Крим. Той е назначен за 30 март", заяви Аксенов по време на първото заседание на съвета на министрите в новия му състав.

Тази сутрин Сергей Аксенов съобщи за безконтролна употреба на огнестрелно оръжие на територията на Кримския полуостров, предаде ИТАР-ТАСС. Той обвини за опасната ситуация новия шеф на милицията и неспособността на силовите подразделения да контролират ситуацията в републиката. В следствие на това новият премиер пое прякото командване на всички силови служби в автономната република - МВР, въоръжените сили, флота и гранични войски.

Аксенов призова президента на Русия Владимир Путин да възстанови „мира и спокойствието" на полуострова, предаде AFP. „С оглед на моята отговорност за живота и сигурността на гражданите, призовавам руския президент Владимир Путин да помогне за осигуряването на мира и спокойствието в Крим", заяви Сергей Аксенов. „Русия няма да остави този призив без внимание", каза източник от администрацията в Кремъл.

През нощта президентът на САЩ Барак Обама предупреди руските власти да се въздържат от военни действия на украинска територия. Властите в Украйна вчера алармираха ООН, че руски военни части се разполагат на Кримския полуостров в актове на агресия и военна инвазия. Според Кремъл това са бойни учения, съгласувани със споразуменията между двете държави. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе